BibTex RIS Cite

State of Enzymes Used in Food Industry in Turkey (in Turkish)

Year 1986, Volume: 11 Issue: 4, - , 01.08.1986

Abstract

Pek çok gıda maddesinin oluşumunda ve elde edilmesinde enzimlerin rol oynadığı çok uzun yıllardan beri bilinmektedir. Ancak 1930’larda pektinaz enziminin meyve suyu üretiminde kullanılmaya başlanmasıyla enzimlerin gıda sanayiinde kullanılması artmış bu konuda yapılan çalışmalar hızlanmıştır.  1. Dünya savaşından sonra ise fermantasyon endüstrisindeki gelişmeler enzim üretim yöntemlerine de uygulanarak üretimde etkili olmuştur. Zamanımızda 1500 kadar enzim bilinmekte, pek çoğu üzerinde de çalışmalar sürmektedir. Enzimler yaygın olarak bazı endüstriyel işlemlerde, analitik ve organik kimyanın bazı dallarında kullanılmaktadır. Endüstriyel olarak, gıda sanayiinin hemen hemen bütün dallarında, işlemleri hızlandırmak ve kullanılan enerjiyi azaltmak amacıyla yararlanılmakta, buna bağlı olarak da kullanılma alanı giderek artmaktadır.     

Gıda Sanayiinde Kullanılan Enzimler ve Ülkemizdeki Durumu

Year 1986, Volume: 11 Issue: 4, - , 01.08.1986

Abstract

Pek çok gıda maddesinin oluşumunda ve elde edilmesinde enzimlerin rol oynadığı çok uzun yıllardan beri bilinmektedir. Ancak 1930’larda pektinaz enziminin meyve suyu üretiminde kullanılmaya başlanmasıyla enzimlerin gıda sanayiinde kullanılması artmış bu konuda yapılan çalışmalar hızlanmıştır.  1. Dünya savaşından sonra ise fermantasyon endüstrisindeki gelişmeler enzim üretim yöntemlerine de uygulanarak üretimde etkili olmuştur. Zamanımızda 1500 kadar enzim bilinmekte, pek çoğu üzerinde de çalışmalar sürmektedir. Enzimler yaygın olarak bazı endüstriyel işlemlerde, analitik ve organik kimyanın bazı dallarında kullanılmaktadır. Endüstriyel olarak, gıda sanayiinin hemen hemen bütün dallarında, işlemleri hızlandırmak ve kullanılan enerjiyi azaltmak amacıyla yararlanılmakta, buna bağlı olarak da kullanılma alanı giderek artmaktadır.     

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Sedat Dönmez This is me

Publication Date August 1, 1986
Published in Issue Year 1986 Volume: 11 Issue: 4

Cite

APA Dönmez, S. . (1986). Gıda Sanayiinde Kullanılan Enzimler ve Ülkemizdeki Durumu. Gıda, 11(4).
AMA Dönmez S. Gıda Sanayiinde Kullanılan Enzimler ve Ülkemizdeki Durumu. The Journal of Food. August 1986;11(4).
Chicago Dönmez, Sedat. “Gıda Sanayiinde Kullanılan Enzimler Ve Ülkemizdeki Durumu”. Gıda 11, no. 4 (August 1986).
EndNote Dönmez S (August 1, 1986) Gıda Sanayiinde Kullanılan Enzimler ve Ülkemizdeki Durumu. Gıda 11 4
IEEE S. . Dönmez, “Gıda Sanayiinde Kullanılan Enzimler ve Ülkemizdeki Durumu”, The Journal of Food, vol. 11, no. 4, 1986.
ISNAD Dönmez, Sedat. “Gıda Sanayiinde Kullanılan Enzimler Ve Ülkemizdeki Durumu”. Gıda 11/4 (August 1986).
JAMA Dönmez S. Gıda Sanayiinde Kullanılan Enzimler ve Ülkemizdeki Durumu. The Journal of Food. 1986;11.
MLA Dönmez, Sedat. “Gıda Sanayiinde Kullanılan Enzimler Ve Ülkemizdeki Durumu”. Gıda, vol. 11, no. 4, 1986.
Vancouver Dönmez S. Gıda Sanayiinde Kullanılan Enzimler ve Ülkemizdeki Durumu. The Journal of Food. 1986;11(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/