Sütün peynire işlenmesi sonucunda, artakalan maddeye ülkemizde “Peynir Suyu” denilmektedir. Fransızca’daki “Lactoserum”, İngilizce’deki “Whey” ve Almanca’daki “Molke” kelimeleri bunun karşılığı olmaktadır. Ayrıca, bazı dillerde, örneğin Fransızca’da, kazein yapımı artığı olan serum da aynı adla anılmakta, bazılarında ise başka sözcükler kullanılmaktadır. Bizde yapımı pek yaygın olmayan kazein bir yana bırakılırsa, genellikle 3 kaynaktan oluşan ürünler peynir endüstrisi artığı sayılmaktadır. 1) Sütün maya enzimi yardımı ile pıhtılaştırılması sonucunda elde edilen peynirlerin artığı olan peynir suyu, 2) Sütün asit yardımı ile pıhtılaştırılması sonucunda elde edilen peynirlerin artığı olan peynir suyu, 3) Kaşar peyniri yapımı sırasında telemenin haşlanmasıyla ortaya çıkan “kaşar suyu”, ya da “haşlama suyu”.
Sütün peynire işlenmesi sonucunda, artakalan maddeye ülkemizde “Peynir Suyu” denilmektedir. Fransızca’daki “Lactoserum”, İngilizce’deki “Whey” ve Almanca’daki “Molke” kelimeleri bunun karşılığı olmaktadır. Ayrıca, bazı dillerde, örneğin Fransızca’da, kazein yapımı artığı olan serum da aynı adla anılmakta, bazılarında ise başka sözcükler kullanılmaktadır. Bizde yapımı pek yaygın olmayan kazein bir yana bırakılırsa, genellikle 3 kaynaktan oluşan ürünler peynir endüstrisi artığı sayılmaktadır. 1) Sütün maya enzimi yardımı ile pıhtılaştırılması sonucunda elde edilen peynirlerin artığı olan peynir suyu, 2) Sütün asit yardımı ile pıhtılaştırılması sonucunda elde edilen peynirlerin artığı olan peynir suyu, 3) Kaşar peyniri yapımı sırasında telemenin haşlanmasıyla ortaya çıkan “kaşar suyu”, ya da “haşlama suyu”.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | February 1, 1978 |
Published in Issue | Year 1978 Volume: 3 Issue: 1 |