In this, study the performance of two wheat cultivars which are widely grown in Turkey (Bezostaya and Gerek) were investigated in terms of cookie quality, first when supplemented with their fine and coarse bran and also when formulated as whole wheat products. Fine and coarse bran supplemented Gerek samples had better cookie quality characteristics then Bezostaya samples. Similar results were also obtained from whole wheat formulated cookies. The results demonstrate that the effects of variety, bran type and bran addition levels must be considered when formulating high fiber cookies because of their obvious differences in terms of affecting cookie quality.
Bu çalışmada Türkiye’de yaygın olarak yetiştirilen iki buğday çeşidinden (Bezostaya ve Gerek) elde edilen ince ve kalın kepekler ile, tam buğday unu formülasyonlarının bisküvi kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Buna göre Gerek çeşidi hem ince ve kalın kepek içeren bisküvilerde, hem de tam buğday unu formülasyonlarında Bezostaya çeşidine göre daha olumlu sonuç vermiştir. Sonuçlar bisküvi kalitesi üzerinde farklı etkileri görülen, buğday çeşidi, kepek tipi ve kepek ilave oranlarının, yüksek lif içerikli bisküvilerin formülasyonunda göz önünde bulundurulması gerektiğini göstermiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | February 1, 1997 |
Published in Issue | Year 1997 Volume: 22 Issue: 1 |