BibTex RIS Cite

Research on the Possibilities of Using Leaves of Some Grape Varieties and Rootstocks as Canning Purposes (Turkish with English Abstract)

Year 1997, Volume: 22 Issue: 1, - , 01.02.1997

Abstract

The purpose of the study was to evaluate value of leaves of two grape cultivars and two rootstocks. Moreover, the best filling syrup for canning of these leaves was also part of the research. For this aim, leaves were pasteurised and canned in a filling syrup which composed of 0.5% citric acid with three different dosages of salt (1.5, 3.5 and 5%). They were subjected to sensory evaluation after keeping in room temperature for 5 months. Analysis indicated that the most positive influence on canned leaves was given by filling syrup which that had 3.5% salt. Results showed that, varieties of Narince and Muscat of Alexandria gave perfect leaf quality as far as canning industry’s purposes. 41 B M.G. which is solely used as rootstocks, also seems to be reasonably good far canned leaf production. While, leaves of Kober 5 BB appeared to be the least preferable according to all test results conducted.  

Bazı Üzüm Çeşitleri ve Asma Anacı Yapraklarının Yaprak Konservesi Olarak Değerlendirilme Olanakları Üzerinde bir Araştırma

Year 1997, Volume: 22 Issue: 1, - , 01.02.1997

Abstract

Bu araştırma kapsamında, iki üzüm çeşidi ve iki asma anasına ait yapraklar konserveye işlenerek, bunların yaprak konservesi olarak değerlendirilme olanaklarının incelenmesi ve en uygun konserve tekniğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla yapraklar, %0.5 sitrik asit ile 3 değişik dozda tuz içeren (%1.5, 3.5 ve 5) salamurayla pastörize edilerek konserveye işlenmişlerdir. Oda koşullarında 6 ay boyunca saklanan konserveler daha sonra duyusal değerlendirmeye alınmışlardır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, konserveler üzerinde en olumlu etkiyi %3.5 oranında tuz içeren salamuranın yarattığı saptanmış ve bu dozda tuz içeren salamurayla konserve edilmiş yapraklar, aynı dolma içi kullanılarak ve eşit koşullarda pişirilerek sarma özellikleri yönünden duyusal değerlendirmeye alınmışlardır. Elde edilen bulgulara göre Narince ve Humburg misketi üzüm çeşitleri ile anaç olarak kullanılmasının dışında ekonomik olarak başka türlü değerlendirilemeyen 41 B M.G. asma anacının yapraklarının konserveye başarı ile işlenebileceği belirlenmiştir. Kober 5 BB anacı ise en az beğenilen çeşit olarak son sırada yer almıştır.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Nilgün Göktürk This is me

Nevzat Artık This is me

İsmail Yavaş This is me

Yılmaz Fidan This is me

Publication Date February 1, 1997
Published in Issue Year 1997 Volume: 22 Issue: 1

Cite

APA Göktürk, N. ., Artık, N. ., Yavaş, İ. ., Fidan, Y. . (1997). Bazı Üzüm Çeşitleri ve Asma Anacı Yapraklarının Yaprak Konservesi Olarak Değerlendirilme Olanakları Üzerinde bir Araştırma. Gıda, 22(1).
AMA Göktürk N, Artık N, Yavaş İ, Fidan Y. Bazı Üzüm Çeşitleri ve Asma Anacı Yapraklarının Yaprak Konservesi Olarak Değerlendirilme Olanakları Üzerinde bir Araştırma. The Journal of Food. February 1997;22(1).
Chicago Göktürk, Nilgün, Nevzat Artık, İsmail Yavaş, and Yılmaz Fidan. “Bazı Üzüm Çeşitleri Ve Asma Anacı Yapraklarının Yaprak Konservesi Olarak Değerlendirilme Olanakları Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda 22, no. 1 (February 1997).
EndNote Göktürk N, Artık N, Yavaş İ, Fidan Y (February 1, 1997) Bazı Üzüm Çeşitleri ve Asma Anacı Yapraklarının Yaprak Konservesi Olarak Değerlendirilme Olanakları Üzerinde bir Araştırma. Gıda 22 1
IEEE N. . Göktürk, N. . Artık, İ. . Yavaş, and Y. . Fidan, “Bazı Üzüm Çeşitleri ve Asma Anacı Yapraklarının Yaprak Konservesi Olarak Değerlendirilme Olanakları Üzerinde bir Araştırma”, The Journal of Food, vol. 22, no. 1, 1997.
ISNAD Göktürk, Nilgün et al. “Bazı Üzüm Çeşitleri Ve Asma Anacı Yapraklarının Yaprak Konservesi Olarak Değerlendirilme Olanakları Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda 22/1 (February 1997).
JAMA Göktürk N, Artık N, Yavaş İ, Fidan Y. Bazı Üzüm Çeşitleri ve Asma Anacı Yapraklarının Yaprak Konservesi Olarak Değerlendirilme Olanakları Üzerinde bir Araştırma. The Journal of Food. 1997;22.
MLA Göktürk, Nilgün et al. “Bazı Üzüm Çeşitleri Ve Asma Anacı Yapraklarının Yaprak Konservesi Olarak Değerlendirilme Olanakları Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda, vol. 22, no. 1, 1997.
Vancouver Göktürk N, Artık N, Yavaş İ, Fidan Y. Bazı Üzüm Çeşitleri ve Asma Anacı Yapraklarının Yaprak Konservesi Olarak Değerlendirilme Olanakları Üzerinde bir Araştırma. The Journal of Food. 1997;22(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/