In the present work, suitibility of white grape varieties of Kabarcık, Semillon and Chardonnay grown in Experimental Vineyard of Pozantı Research Centre of Cukurova University for wine production was investigated. The chemical compositions of the wines were within the limits. Total acidity of the wines was within the recommended limit for a quality wine. According to the sensory analysis, the Chardonnay wine had the highest total score in both years. It was found that quality wine can be produced from the grape varieties studied in Pozantı.
Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi Pozantı Araştırma Merkezi (POZMER)'in Deneme Bağında yetiştirilen beyaz çeşitlerden Kabarcık, Semillon ve Chardonnay üzümlerinin şarap üretimine uygunlukları araştırılmıştır. Şarapların kimyasal bileşimleri normal sınırlar içerisinde bulunmuştur. Şarapların toplam asit miktarları kalite şaraplar için belirtilen sınırlar içerisindedir. Duyusal analiz sonuçlarına göre Chardonnay çeşidinden elde edilen şarap her iki yılda da en yüksek toplam puanı almıştır. Bu çalışmada ele alınan Pozantı bölgesinde yetiştirilen üzümlerden kalite şarap üretilebileceği belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2007 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 32 Issue: 6 |