In this research, the color of wheat determined by Gardner Color Spectrofotometer and visually. High and statistically significant correlations were found between the color parameters (L and b) from the instrument readings and the visual color score. Hard red wheat was distinguished from the soft while wheat by its low b value. The regression relations between Hunter readings (L and b values) and visual color score were used to from a conversion chart to make the instrument readings more meaningful. The low relations between instrument readings and the some quality criteria (protein content, sedimentation value and hardness) indicated that it is impossible to predict the wheat quality by using color score.
Bu araştırmada, buğday dane rengi Gardner renk ölçüm cihazı ve göz ile ölçülmüştür. Kırmızı ve beyaz renkli buğdayların renk ölçümünde alınan L ve b değerleri ile panel test sonuçları arasında önemli ve yüksek ilişki saptanmıştır. Kırmızı renkli buğdaylar beyaz sınıf buğdaylardan düşük b değeri ile fraklılık göstermiştir. Hunter L ve b değerleri ile panel test puanlarına ait regresyon denklemleri cihaz okumalarını daha anlamlı ifade edebilmek için renk ıskalası oluşturulmasında kullanılmıştır. Renk okumaları ile bazı kalite kriterleri arasındaki ilişkinin düşük çıkması renk değeri ile kalite tahmininin yapılamayacağını göstermiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 1997 |
Published in Issue | Year 1997 Volume: 22 Issue: 3 |