BibTex RIS Cite

Determination of Wheat Kernel Color by Spectrofotometer (Turkish with English Abstract)

Year 1997, Volume: 22 Issue: 3, - , 01.06.1997

Abstract

In this research, the color of wheat determined by Gardner Color Spectrofotometer and visually. High and statistically significant correlations were found between the color parameters (L and b) from the instrument readings and the visual color score. Hard red wheat was distinguished from the soft while wheat by its low b value. The regression relations between Hunter readings (L and b values) and visual color score were used to from a conversion chart to make the instrument readings more meaningful. The low relations between instrument readings and the some quality criteria (protein content, sedimentation value and hardness) indicated that it is impossible to predict the wheat quality by using color score.

Spektrofotometrik Yöntemle Buğday Dane Renginin Belirlenmesi

Year 1997, Volume: 22 Issue: 3, - , 01.06.1997

Abstract

Bu araştırmada, buğday dane rengi Gardner renk ölçüm cihazı ve göz ile ölçülmüştür. Kırmızı ve beyaz renkli buğdayların renk ölçümünde alınan L ve b değerleri ile panel test sonuçları arasında önemli ve yüksek ilişki saptanmıştır. Kırmızı renkli buğdaylar beyaz sınıf buğdaylardan düşük b değeri ile fraklılık göstermiştir. Hunter L ve b değerleri ile panel test puanlarına ait regresyon denklemleri cihaz okumalarını daha anlamlı ifade edebilmek için renk ıskalası oluşturulmasında kullanılmıştır. Renk okumaları ile bazı kalite kriterleri arasındaki ilişkinin düşük çıkması renk değeri ile kalite tahmininin yapılamayacağını göstermiştir. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Erşan Karababa This is me

Ali Nazmi Ozan This is me

Fatma Aydın This is me

Publication Date June 1, 1997
Published in Issue Year 1997 Volume: 22 Issue: 3

Cite

APA Karababa, E. ., Ozan, A. N. ., & Aydın, F. . (1997). Spektrofotometrik Yöntemle Buğday Dane Renginin Belirlenmesi. Gıda, 22(3).
AMA Karababa E, Ozan AN, Aydın F. Spektrofotometrik Yöntemle Buğday Dane Renginin Belirlenmesi. The Journal of Food. June 1997;22(3).
Chicago Karababa, Erşan, Ali Nazmi Ozan, and Fatma Aydın. “Spektrofotometrik Yöntemle Buğday Dane Renginin Belirlenmesi”. Gıda 22, no. 3 (June 1997).
EndNote Karababa E, Ozan AN, Aydın F (June 1, 1997) Spektrofotometrik Yöntemle Buğday Dane Renginin Belirlenmesi. Gıda 22 3
IEEE E. . Karababa, A. N. . Ozan, and F. . Aydın, “Spektrofotometrik Yöntemle Buğday Dane Renginin Belirlenmesi”, The Journal of Food, vol. 22, no. 3, 1997.
ISNAD Karababa, Erşan et al. “Spektrofotometrik Yöntemle Buğday Dane Renginin Belirlenmesi”. Gıda 22/3 (June 1997).
JAMA Karababa E, Ozan AN, Aydın F. Spektrofotometrik Yöntemle Buğday Dane Renginin Belirlenmesi. The Journal of Food. 1997;22.
MLA Karababa, Erşan et al. “Spektrofotometrik Yöntemle Buğday Dane Renginin Belirlenmesi”. Gıda, vol. 22, no. 3, 1997.
Vancouver Karababa E, Ozan AN, Aydın F. Spektrofotometrik Yöntemle Buğday Dane Renginin Belirlenmesi. The Journal of Food. 1997;22(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/