BibTex RIS Cite

Importance of Sterilized Milk, its Technology and the Changes Occuring During Its Storage (in Turkish)

Year 1979, Volume: 4 Issue: 2, - , 01.04.1979

Abstract

Süt en iyi koşullarda sağılsa bile ona çeşitli yollardan mikroorganizmalar bulaşır. Mikroorganizmalar normal çevre koşullarında sütün içindeki besin maddelerini özellikle süt şekerini (Laktozu) fermantasyona uğratarak sütün kısa zamanda bozulmasına ve tabi özelliklerinin kaybolmasına sebep olurlar. Bu nedenle bir çok alt yapı ve içme sütü teknolojisi tesislerine sahip olmayan ülkelerde, üretilen sütün büyük bir kısmı peynir, yoğurt, tereyağı, süt tozu ve daha bir çok süt mamullerine işlenerek dayanıklı hale getirilmeye çalışılır. Sütün, çeşitli mamullere işlenmesi sırasında, bileşimindeki bazı besin maddeleri artıklarla atılır veya teknolojik işlem sırasında nitelik ve niceliğinde bazı değişiklikler olur. Dengeli beslenmede sütün doğal hali ile tüketilmesi esas olduğundan, içme sütü tüketiminin artırılması yönünde büyük çabalar sarfedilmektedir. Nitekim süt teknolojisi gelişmiş ülkelerde üretilen sütün önemli bir kısmı içme sütü olarak tüketilmektedir. Son yapılan istatistiklere göre, kişi başına yıllık içme sütü tüketimi Finlandiya’da 232, İngiltere’de 143, A.B.D. de 94, Hollanda’da 74 kg’dır. Türkiye’de ise üretilen sütün %20/%25’i içme sütü olarak tüketilmekte olup, kişi başına yıllık içme sütü tüketimi sadece 19 kg’dır. Bu verilerden açıkça anlaşılacağı gibi, memleketimizde üretilen süt çok çeşitli nedenlerden dolayı içilerek çok az tüketilmektedir.

Sterilize Sütün Önemi ve Teknolojisi ile Muhafazası Sırasında Meydana Gelen Değişiklikler

Year 1979, Volume: 4 Issue: 2, - , 01.04.1979

Abstract

Süt en iyi koşullarda sağılsa bile ona çeşitli yollardan mikroorganizmalar bulaşır. Mikroorganizmalar normal çevre koşullarında sütün içindeki besin maddelerini özellikle süt şekerini (Laktozu) fermantasyona uğratarak sütün kısa zamanda bozulmasına ve tabi özelliklerinin kaybolmasına sebep olurlar. Bu nedenle bir çok alt yapı ve içme sütü teknolojisi tesislerine sahip olmayan ülkelerde, üretilen sütün büyük bir kısmı peynir, yoğurt, tereyağı, süt tozu ve daha bir çok süt mamullerine işlenerek dayanıklı hale getirilmeye çalışılır. Sütün, çeşitli mamullere işlenmesi sırasında, bileşimindeki bazı besin maddeleri artıklarla atılır veya teknolojik işlem sırasında nitelik ve niceliğinde bazı değişiklikler olur. Dengeli beslenmede sütün doğal hali ile tüketilmesi esas olduğundan, içme sütü tüketiminin artırılması yönünde büyük çabalar sarfedilmektedir. Nitekim süt teknolojisi gelişmiş ülkelerde üretilen sütün önemli bir kısmı içme sütü olarak tüketilmektedir. Son yapılan istatistiklere göre, kişi başına yıllık içme sütü tüketimi Finlandiya’da 232, İngiltere’de 143, A.B.D. de 94, Hollanda’da 74 kg’dır. Türkiye’de ise üretilen sütün %20/%25’i içme sütü olarak tüketilmekte olup, kişi başına yıllık içme sütü tüketimi sadece 19 kg’dır. Bu verilerden açıkça anlaşılacağı gibi, memleketimizde üretilen süt çok çeşitli nedenlerden dolayı içilerek çok az tüketilmektedir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Sıddık Gönç This is me

  Ermond Renner This is me

Publication Date April 1, 1979
Published in Issue Year 1979 Volume: 4 Issue: 2

Cite

APA Gönç, S. ., & Renner, .E. (1979). Sterilize Sütün Önemi ve Teknolojisi ile Muhafazası Sırasında Meydana Gelen Değişiklikler. Gıda, 4(2).
AMA Gönç S, Renner E. Sterilize Sütün Önemi ve Teknolojisi ile Muhafazası Sırasında Meydana Gelen Değişiklikler. The Journal of Food. April 1979;4(2).
Chicago Gönç, Sıddık, and  ErmondRenner. “Sterilize Sütün Önemi Ve Teknolojisi Ile Muhafazası Sırasında Meydana Gelen Değişiklikler”. Gıda 4, no. 2 (April 1979).
EndNote Gönç S, Renner E (April 1, 1979) Sterilize Sütün Önemi ve Teknolojisi ile Muhafazası Sırasında Meydana Gelen Değişiklikler. Gıda 4 2
IEEE S. . Gönç and  . E. . Renner, “Sterilize Sütün Önemi ve Teknolojisi ile Muhafazası Sırasında Meydana Gelen Değişiklikler”, The Journal of Food, vol. 4, no. 2, 1979.
ISNAD Gönç, Sıddık - Renner, Ermond. “Sterilize Sütün Önemi Ve Teknolojisi Ile Muhafazası Sırasında Meydana Gelen Değişiklikler”. Gıda 4/2 (April 1979).
JAMA Gönç S, Renner E. Sterilize Sütün Önemi ve Teknolojisi ile Muhafazası Sırasında Meydana Gelen Değişiklikler. The Journal of Food. 1979;4.
MLA Gönç, Sıddık and  ErmondRenner. “Sterilize Sütün Önemi Ve Teknolojisi Ile Muhafazası Sırasında Meydana Gelen Değişiklikler”. Gıda, vol. 4, no. 2, 1979.
Vancouver Gönç S, Renner E. Sterilize Sütün Önemi ve Teknolojisi ile Muhafazası Sırasında Meydana Gelen Değişiklikler. The Journal of Food. 1979;4(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/