BibTex RIS Cite

Some Important Mycotoxins and Their Characteristics (in Turkish)

Year 1987, Volume: 12 Issue: 5, - , 01.10.1987

Abstract

Misel ve konidia yapıları olan, vejetatif generatif formlarını tamamlayan küfler çeşitli çevre faktörlerine bağlı olarak mikotoksinlerini oluşturabilirler. Mikotoksinler küflerin segonder metabolitleri olup, gerek sağlık, gerek ekonomik ve gerekse ürün kalitesi açısından büyük önem taşırlar. Küflerin özgün metabolitleri olduğu gibi aynı mikotoksin değişik küflerce sentezlenebilir veya yine aynı küf, çeşitli mikotoksinleri de sentezleyebilir. Ayrıca belirli bir toksini sentezlediği bilinen küf suşunun,u her zaman bu işlevini gerçekleştirmesi şart değildir. Yani küf, bir gıda maddesinde saptanmışsa, mutlak toksini de mevcut olduğu anlamına gelmez. Bunun terside olasıdır. Buna göre en önemli küf cinsleri olan Penicillium, Aspergillus ve Fusarium toksinleri içiçe işlemek zorunluğu vardır. Bu içiçe toksin-küf ilişkisi doğrultusunda bazı önemli mikotoksinlere ait çeşitli kaynaklardaki bilgilerin derlenmesi ve ana hatları itibariyle incelenmesi yerinde olacaktır (Wyllie ve Morehouse, 1978; Ciegler ve Kadis, 1971).   

Bazı Önemli Mikotoksinler ve Özellikleri

Year 1987, Volume: 12 Issue: 5, - , 01.10.1987

Abstract

Misel ve konidia yapıları olan, vejetatif generatif formlarını tamamlayan küfler çeşitli çevre faktörlerine bağlı olarak mikotoksinlerini oluşturabilirler. Mikotoksinler küflerin segonder metabolitleri olup, gerek sağlık, gerek ekonomik ve gerekse ürün kalitesi açısından büyük önem taşırlar. Küflerin özgün metabolitleri olduğu gibi aynı mikotoksin değişik küflerce sentezlenebilir veya yine aynı küf, çeşitli mikotoksinleri de sentezleyebilir. Ayrıca belirli bir toksini sentezlediği bilinen küf suşunun,u her zaman bu işlevini gerçekleştirmesi şart değildir. Yani küf, bir gıda maddesinde saptanmışsa, mutlak toksini de mevcut olduğu anlamına gelmez. Bunun terside olasıdır. Buna göre en önemli küf cinsleri olan Penicillium, Aspergillus ve Fusarium toksinleri içiçe işlemek zorunluğu vardır. Bu içiçe toksin-küf ilişkisi doğrultusunda bazı önemli mikotoksinlere ait çeşitli kaynaklardaki bilgilerin derlenmesi ve ana hatları itibariyle incelenmesi yerinde olacaktır (Wyllie ve Morehouse, 1978; Ciegler ve Kadis, 1971).   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Şeminur Topal This is me

Publication Date October 1, 1987
Published in Issue Year 1987 Volume: 12 Issue: 5

Cite

APA Topal, Ş. . (1987). Bazı Önemli Mikotoksinler ve Özellikleri. Gıda, 12(5).
AMA Topal Ş. Bazı Önemli Mikotoksinler ve Özellikleri. The Journal of Food. October 1987;12(5).
Chicago Topal, Şeminur. “Bazı Önemli Mikotoksinler Ve Özellikleri”. Gıda 12, no. 5 (October 1987).
EndNote Topal Ş (October 1, 1987) Bazı Önemli Mikotoksinler ve Özellikleri. Gıda 12 5
IEEE Ş. . Topal, “Bazı Önemli Mikotoksinler ve Özellikleri”, The Journal of Food, vol. 12, no. 5, 1987.
ISNAD Topal, Şeminur. “Bazı Önemli Mikotoksinler Ve Özellikleri”. Gıda 12/5 (October 1987).
JAMA Topal Ş. Bazı Önemli Mikotoksinler ve Özellikleri. The Journal of Food. 1987;12.
MLA Topal, Şeminur. “Bazı Önemli Mikotoksinler Ve Özellikleri”. Gıda, vol. 12, no. 5, 1987.
Vancouver Topal Ş. Bazı Önemli Mikotoksinler ve Özellikleri. The Journal of Food. 1987;12(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/