Yiyecek ve içeceklerin mevzuatta yer alan belirlemelere aykırı olarak işlenmesi ve pazarlanması ile tüketicinin sağlık, beslenme ve ekonomi açısından aldanmasına yol açması, genel olarak tağşiş olarak tanımlanmaktadır. İzin verilmeyen katkıların bir yiyecek veya içecek içerisinde bulunması, izin verilen katkıların belirlenen miktardan fazla eklenmesi ve başka bir yiyecek veya içeceğin karıştırılması gibi olaylar, tağşiş kavramı içerisinde yer almaktadır. Meyve suları, en yaygın olarak tağşiş edilen yiyecek ve içeceklerin başında gelmektedir. Üretimin, giderek artan tüketimi karşılayacak düzeye henüz ulaşamamış olması ve hammadde fiyatlarının yüksekliği, meyve sularının tağşiş edilmesine yol açan ana etkenler olarak görülmektedir. Etkin bir gıda kontrolunun yapılamaması, olayın önüne geçilmesini güçleştirmektedir.
Yiyecek ve içeceklerin mevzuatta yer alan belirlemelere aykırı olarak işlenmesi ve pazarlanması ile tüketicinin sağlık, beslenme ve ekonomi açısından aldanmasına yol açması, genel olarak tağşiş olarak tanımlanmaktadır. İzin verilmeyen katkıların bir yiyecek veya içecek içerisinde bulunması, izin verilen katkıların belirlenen miktardan fazla eklenmesi ve başka bir yiyecek veya içeceğin karıştırılması gibi olaylar, tağşiş kavramı içerisinde yer almaktadır. Meyve suları, en yaygın olarak tağşiş edilen yiyecek ve içeceklerin başında gelmektedir. Üretimin, giderek artan tüketimi karşılayacak düzeye henüz ulaşamamış olması ve hammadde fiyatlarının yüksekliği, meyve sularının tağşiş edilmesine yol açan ana etkenler olarak görülmektedir. Etkin bir gıda kontrolunun yapılamaması, olayın önüne geçilmesini güçleştirmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 1979 |
Published in Issue | Year 1979 Volume: 4 Issue: 4 |