BibTex RIS Cite

Diagnostic Radiology Techniques on Determination of Postharvest Quality of Fresh Fruit and Vegetables (Turkish with English Abstract)

Year 1997, Volume: 22 Issue: 6, - , 01.12.1997

Abstract

Horticultural crops lose their quality after harvest because of numerous factors. The loss of structural integrity is perhaps the most important commercially related loss. Changes in structural integrity generally begin from inside the fruit, although some other kinds of fruit show changes originated from the surface. Surface faults can be easily detected visually while rot from inside can only be examined by cutting the fruit. Unfortunately cut-fruit loses its market value immediately and consequently examination of fruit in this way is done on fruit not intended for sale as fresh fruit. There have been effort to develop practical inspection techniques which do not involve alteration of the physical appearance or changes to structural elements. These techniques include x-ray analysis, computerized tomography, nuclear magnetic resonance, and ultrasonography. Use of these methods to investigate the fruit physical structure can be defined to yield information regarding the stage of maturity at harvest as well as provide a clear understanding of detects caused by physical forces of pathological factors. In addition, these methods have provided information regarding the extend of seed development and the conditions of seeds within the fruit.  

Taze Meyve ve Sebzelerde Hasat Sonrası Kalitenin Belirlenmesinde Diyagnostik Radyoloji Tekniklerinin Kullanımı

Year 1997, Volume: 22 Issue: 6, - , 01.12.1997

Abstract

Bahçe bitkileri, hasattan sonra değişik nedenlerle zararlanarak satış özelliğini yitirmektedir. Ürünlerde meydana gelen zararlanmaların bir kısmı yüzeyden başlarken bir kısmı iç bölgelerden başlamaktadır. Yüzeysel kusurlar gözle ayırdedilebilirken, içsel kusurların belirlenmesi ancak ürünün parçalanması ile mümkün olmaktadır. Parçalanmış olan ürün taze halde satış özelliğini kaybettiğinden yapılan işlem sadece satılamayacak üründe iç kalitenin belirlenmesi anlamına gelmektedir. Bu dezavantajların giderilmesi amacıyla geliştirilen fiziksel tekniklerden röntgen, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans ve ultrasonografi bahçe bitkilerinde kalitenin belirlenmesinde kullanılmaya başlanmıştır. Bu tekniklerle olgunluk düzeyi, hasat olgunluğu, fizyolojik, patolojik ve mekanik zararlanmalar çekirdeklerin oluşum ve durumu, gibi kaliteyi etkileyen kriterler belirlenebilmektedir. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

M. Ufak Kasım This is me

Nilgün Halloran This is me

Rezzan Çağıran This is me

Publication Date December 1, 1997
Published in Issue Year 1997 Volume: 22 Issue: 6

Cite

APA Kasım, M. U. ., Halloran, N. ., & Çağıran, R. . (1997). Taze Meyve ve Sebzelerde Hasat Sonrası Kalitenin Belirlenmesinde Diyagnostik Radyoloji Tekniklerinin Kullanımı. Gıda, 22(6).
AMA Kasım MU, Halloran N, Çağıran R. Taze Meyve ve Sebzelerde Hasat Sonrası Kalitenin Belirlenmesinde Diyagnostik Radyoloji Tekniklerinin Kullanımı. The Journal of Food. December 1997;22(6).
Chicago Kasım, M. Ufak, Nilgün Halloran, and Rezzan Çağıran. “Taze Meyve Ve Sebzelerde Hasat Sonrası Kalitenin Belirlenmesinde Diyagnostik Radyoloji Tekniklerinin Kullanımı”. Gıda 22, no. 6 (December 1997).
EndNote Kasım MU, Halloran N, Çağıran R (December 1, 1997) Taze Meyve ve Sebzelerde Hasat Sonrası Kalitenin Belirlenmesinde Diyagnostik Radyoloji Tekniklerinin Kullanımı. Gıda 22 6
IEEE M. U. . Kasım, N. . Halloran, and R. . Çağıran, “Taze Meyve ve Sebzelerde Hasat Sonrası Kalitenin Belirlenmesinde Diyagnostik Radyoloji Tekniklerinin Kullanımı”, The Journal of Food, vol. 22, no. 6, 1997.
ISNAD Kasım, M. Ufak et al. “Taze Meyve Ve Sebzelerde Hasat Sonrası Kalitenin Belirlenmesinde Diyagnostik Radyoloji Tekniklerinin Kullanımı”. Gıda 22/6 (December 1997).
JAMA Kasım MU, Halloran N, Çağıran R. Taze Meyve ve Sebzelerde Hasat Sonrası Kalitenin Belirlenmesinde Diyagnostik Radyoloji Tekniklerinin Kullanımı. The Journal of Food. 1997;22.
MLA Kasım, M. Ufak et al. “Taze Meyve Ve Sebzelerde Hasat Sonrası Kalitenin Belirlenmesinde Diyagnostik Radyoloji Tekniklerinin Kullanımı”. Gıda, vol. 22, no. 6, 1997.
Vancouver Kasım MU, Halloran N, Çağıran R. Taze Meyve ve Sebzelerde Hasat Sonrası Kalitenin Belirlenmesinde Diyagnostik Radyoloji Tekniklerinin Kullanımı. The Journal of Food. 1997;22(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/