BibTex RIS Cite

The Effects of Microwave Application of the Conditioned Wheat Damaged by Aelia and Eurygaster on the Milling and Breadmaking Properties of the Flour Obtained (Turkish with English Abstract)

Year 1998, Volume: 23 Issue: 1, - , 01.02.1998

Abstract

The effect of microwave application of the conditioned wheat damaged by Aelia and Eurygaster before milling performance of the wheat and baking properties of the flour were investigated. Total ash, crude protein, Zeleny Sedimentation test, wet gluten, dry gluten, falling number and breadmaking qualities of the flour samples were determined. The results were evaluated statistically and summarized as below (p<0.05). The effect of microwave application was increased, flour yield dry gluten value and bread volume and decreased total ash and proteolytic activity of the samples.  

Süne-Kımıl Zararlı Tavlı Buğdaylara Mikrodalga Uygulamasının Öğütme ve Un Özelliklerine Etkisi

Year 1998, Volume: 23 Issue: 1, - , 01.02.1998

Abstract

Bu araştırma, süne-kımıl zararlı tavlı buğdaylara mikrodalga uygulamasının tanenin öğütme ve un özelliklerine etkisini ortaya koymak için yapılmıştır. Araştırmada süne-kımıl zararlı Bezostaya-1 ve Gerek-79 buğdayları kullanılmıştır. Bezostaya-1 %16, Gerek-79 %14 su içerecek şekilde tavlanmıştır. Tavlı buğday örnekleri mikrodalga işlemi uygulanarak ve uygulanmadan öğütülmüşlerdir. Elde edilen un örneklerinde toplam kül, ham protein, Zeleny Sedimantasyon testi, yaş öz, kuru öz, düşme sayısı ve ekmek özellikleri faktöriyel plana göre 3 tekerrürlü olarak belirlenmiştir. Verilere varyans analizi uygulanmış ve önemli bulunan (p<0.05) sonuçlar değerlendirilmiştir. Mikrodalga işleminin; un verimini, kuru öz miktarını ve ekmek hacmini artırdığı, süne-kımıl zararı ile kül miktarını düşürdüğü belirlenmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Selman Türker This is me

Adem Elgün This is me

Publication Date February 1, 1998
Published in Issue Year 1998 Volume: 23 Issue: 1

Cite

APA Türker, S. ., & Elgün, A. . (1998). Süne-Kımıl Zararlı Tavlı Buğdaylara Mikrodalga Uygulamasının Öğütme ve Un Özelliklerine Etkisi. Gıda, 23(1).
AMA Türker S, Elgün A. Süne-Kımıl Zararlı Tavlı Buğdaylara Mikrodalga Uygulamasının Öğütme ve Un Özelliklerine Etkisi. The Journal of Food. February 1998;23(1).
Chicago Türker, Selman, and Adem Elgün. “Süne-Kımıl Zararlı Tavlı Buğdaylara Mikrodalga Uygulamasının Öğütme Ve Un Özelliklerine Etkisi”. Gıda 23, no. 1 (February 1998).
EndNote Türker S, Elgün A (February 1, 1998) Süne-Kımıl Zararlı Tavlı Buğdaylara Mikrodalga Uygulamasının Öğütme ve Un Özelliklerine Etkisi. Gıda 23 1
IEEE S. . Türker and A. . Elgün, “Süne-Kımıl Zararlı Tavlı Buğdaylara Mikrodalga Uygulamasının Öğütme ve Un Özelliklerine Etkisi”, The Journal of Food, vol. 23, no. 1, 1998.
ISNAD Türker, Selman - Elgün, Adem. “Süne-Kımıl Zararlı Tavlı Buğdaylara Mikrodalga Uygulamasının Öğütme Ve Un Özelliklerine Etkisi”. Gıda 23/1 (February 1998).
JAMA Türker S, Elgün A. Süne-Kımıl Zararlı Tavlı Buğdaylara Mikrodalga Uygulamasının Öğütme ve Un Özelliklerine Etkisi. The Journal of Food. 1998;23.
MLA Türker, Selman and Adem Elgün. “Süne-Kımıl Zararlı Tavlı Buğdaylara Mikrodalga Uygulamasının Öğütme Ve Un Özelliklerine Etkisi”. Gıda, vol. 23, no. 1, 1998.
Vancouver Türker S, Elgün A. Süne-Kımıl Zararlı Tavlı Buğdaylara Mikrodalga Uygulamasının Öğütme ve Un Özelliklerine Etkisi. The Journal of Food. 1998;23(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/