BibTex RIS Cite

A Study on the Manufacturing of Sherbet (Turkish with English Abstract)

Year 1988, Volume: 13 Issue: 3, - , 01.06.1988

Abstract

In this research, the manufacturing technique of sherbet, a product which is not well-known already in Turkey, is studied and sherbet samples are manufactured by using 55% cream, skim milk powder, sweetener, stabilizer, flavouring and colouring materials and citric acid. In those samples physical, chemical and sensory properties are tested. In the samples, some properties are determined as follows: Overrun, 47.3%, total solids content, 35.488%, fat content, 2.33%, and ph value, 3.74. Melting resistance of the sherbets are found ranging between 69.5-88.7% in 60 minutes. The body and texture of the samples are found defective, whereas those samples are preferred because of the sensory properties, such as appearance, colour, odour and flavour.  

Sütlü Buz Yapım Tekniği Üzerinde bir Araştırma

Year 1988, Volume: 13 Issue: 3, - , 01.06.1988

Abstract

Türkiye’de henüz yeterince tanınmayan dondurma benzeri ürünlerden birisi olan sütlü buz (sherbet)’un yapım tekniğinin araştırıldığı bu çalışmada, krema, yağsız süttozu, şeker, stabilizatör, aroma ve renk maddeleri ve sitrik asitten yararlanarak üretilen örnekler bazı fiziksel ve kimyasal nitelikleri ile duyusal özellikleri yönünden test edilmiştir. Sütlü buz örneklerinde hacim artışı (overun)’nın ortalama %47.3 olduğu, toplam kurumadde oranının %35.305-35.705, yağ oranının %2.0-2.5 ve pH değerinin de 3.75-3.76 arasında değiştiği saptanmıştır. Örneklerin 60. dakika sonunda %69.5-88.7 arasında değişen bir erime oranı gösterdikleri belirlenmiştir. Renk ve görünüş ile tat ve koku gibi duyusal özellikleri yönünden beğenilen örneklerde yapı ve kıvamın kusurlu bulunduğu görülmüştür.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Asuman Gürsel This is me

İlhan Koçhisarlı This is me

Publication Date June 1, 1988
Published in Issue Year 1988 Volume: 13 Issue: 3

Cite

APA Gürsel, A. ., & Koçhisarlı, İ. . (1988). Sütlü Buz Yapım Tekniği Üzerinde bir Araştırma. Gıda, 13(3).
AMA Gürsel A, Koçhisarlı İ. Sütlü Buz Yapım Tekniği Üzerinde bir Araştırma. The Journal of Food. June 1988;13(3).
Chicago Gürsel, Asuman, and İlhan Koçhisarlı. “Sütlü Buz Yapım Tekniği Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda 13, no. 3 (June 1988).
EndNote Gürsel A, Koçhisarlı İ (June 1, 1988) Sütlü Buz Yapım Tekniği Üzerinde bir Araştırma. Gıda 13 3
IEEE A. . Gürsel and İ. . Koçhisarlı, “Sütlü Buz Yapım Tekniği Üzerinde bir Araştırma”, The Journal of Food, vol. 13, no. 3, 1988.
ISNAD Gürsel, Asuman - Koçhisarlı, İlhan. “Sütlü Buz Yapım Tekniği Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda 13/3 (June 1988).
JAMA Gürsel A, Koçhisarlı İ. Sütlü Buz Yapım Tekniği Üzerinde bir Araştırma. The Journal of Food. 1988;13.
MLA Gürsel, Asuman and İlhan Koçhisarlı. “Sütlü Buz Yapım Tekniği Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda, vol. 13, no. 3, 1988.
Vancouver Gürsel A, Koçhisarlı İ. Sütlü Buz Yapım Tekniği Üzerinde bir Araştırma. The Journal of Food. 1988;13(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/