BibTex RIS Cite

Determination of Polyphenoloxidase Enzyme Activity in Different Beet Cultivars (Turkish with English Abstract)

Year 1998, Volume: 23 Issue: 3, - , 01.06.1998

Abstract

In this study sugar beet varieties (Evita, T.Ş. Poly. Gisela, Adonis and Agra) grown in the fields of the Sugar Research Institute (Turkish Sugar factories Corporation, Ankara) were tested for polyphenoloxidase (PPO) activity. The PPO enzyme activity was measured by an indirect method by using catechol as substrate. Slope of the absorbance-time graph was taken as the total enzyme activity. Some of the sugar beet varieties (Evita, T.Ş. Poly) had considerably higher average PPO activity and the variation of enzyme activity among the samples of the same cultivar was wide. However Adonis variety had lower values both in terms of average PPO activity and standard deviation. In Whole Sugar production  polyphenoloxidases in beet deteriorate color of the product. Therefore, PPO is inactivated with steam at the first stage of production. Such varieties with lower PPO activity can be used advantageously in the Whole Sugar production in order to improve the color of the final product.

Farklı Pancar Çeşitlerindeki Polifenoloksidaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi

Year 1998, Volume: 23 Issue: 3, - , 01.06.1998

Abstract

Bu çalışmada Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş., Şeker Enstitüsü (Ankara) deneme tarlalarında yetiştirilen Evita, TŞ. Poly. Gisela, Adonis ve Agra adlı şeker pancarı çeşitlerindeki polifenoloksidaz (PPO) aktivitesi incelenmiştir. PPO enzim aktivitesi substrat olarak kateşolün kullanıldığı dolaylı bir yöntemle ölçülmüştür. Absorbans-zaman grafiğinin eğimi toplam enzim aktivitesi olarak değerlendirilmiştir. Bazı şeker pancarı çeşitlerinde (Evita, T.Ş. Poly) ortalama PPO aktivitesinin yüksek olduğu ve aynı çeşit örneklerdeki enzim aktivitesi değerlerinin çok geniş sınırları arasında değiştiği belirlenmiştir. Fakat Adonis çeşidi için ortalama PPO aktivitesi ve standart sapma değerleri oldukça düşük bulunmuştur. Tam doğal şeker (Whole Sugar) üretiminde pancardaki polifenoloksidazlar ürün rengini olumsuz etkilemekte ve bu nedenle üretimin ilk aşamasında PPO buharla inaktive edilmektedir. Bu tür düşük PPO aktivitesine sahip çeşitlerin kullanımı ile proseste ve ürün kalitesinde iyileştirme sağlanabilecektir. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Nezire Saygılı This is me

Ferit Leblebici This is me

Hamit Köksel This is me

Publication Date June 1, 1998
Published in Issue Year 1998 Volume: 23 Issue: 3

Cite

APA Saygılı, N. ., Leblebici, F. ., & Köksel, H. . (1998). Farklı Pancar Çeşitlerindeki Polifenoloksidaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi. Gıda, 23(3).
AMA Saygılı N, Leblebici F, Köksel H. Farklı Pancar Çeşitlerindeki Polifenoloksidaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi. The Journal of Food. June 1998;23(3).
Chicago Saygılı, Nezire, Ferit Leblebici, and Hamit Köksel. “Farklı Pancar Çeşitlerindeki Polifenoloksidaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi”. Gıda 23, no. 3 (June 1998).
EndNote Saygılı N, Leblebici F, Köksel H (June 1, 1998) Farklı Pancar Çeşitlerindeki Polifenoloksidaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi. Gıda 23 3
IEEE N. . Saygılı, F. . Leblebici, and H. . Köksel, “Farklı Pancar Çeşitlerindeki Polifenoloksidaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi”, The Journal of Food, vol. 23, no. 3, 1998.
ISNAD Saygılı, Nezire et al. “Farklı Pancar Çeşitlerindeki Polifenoloksidaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi”. Gıda 23/3 (June 1998).
JAMA Saygılı N, Leblebici F, Köksel H. Farklı Pancar Çeşitlerindeki Polifenoloksidaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi. The Journal of Food. 1998;23.
MLA Saygılı, Nezire et al. “Farklı Pancar Çeşitlerindeki Polifenoloksidaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi”. Gıda, vol. 23, no. 3, 1998.
Vancouver Saygılı N, Leblebici F, Köksel H. Farklı Pancar Çeşitlerindeki Polifenoloksidaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi. The Journal of Food. 1998;23(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/