BibTex RIS Cite

Bazı Baharat Uçucu Yağlarının Çeşitli Bakterilere Karsı Antimikrobiyal Etkisi

Year 1998, Volume: 23 Issue: 3, - , 01.06.1998

Abstract

Araştırmada, 6 baharattan elde edilen uçucu yağların seyreltilmeksizin ve iki farklı orandaki dilüsyonları 8 bakteri suşuna karşı gösterdikleri antimikrobiyal aktivite açısından test edilmiştir. En yüksek antimikrobiyal etkiye sahip uçucu yağın kekiğe ait olduğu tespit edilmiştir. Araştırma ile antimikrobiyal etkinin bakteri türü ve uçucu yağın dilüsyon oranı ile doğrudan bağlantılı olduğu belirlenmiştir. Baharatların gıda hazırlamada kullanılan miktarları ile tek başına antimikrobiyal ajan olarak kullanılması mümkün görülmemekle birlikte, gıdaların bileşiminde bulunan veya dışarıdan eklenen ve mikrobiyal faaliyeti etkileyen diğer maddeler ile oluşturacağı kümülatif veya sinerjistik etkilerinin ilave edilecek yapay antimikrobiyal katkı maddelerinin miktarının azaltılmasında potansiyel bir özellik olabileceği düşünülmektedir. 

Antimicrobial Activity of the Essential Oils Extracted from some Spices (Turkish with English Abstract)

Year 1998, Volume: 23 Issue: 3, - , 01.06.1998

Abstract

Essential oils were obtained from 6 different spices and their antimicrobial activities were tested, directly and preparing dilutions, against 8 bacteria strains. From the results, to it was seen that thyme has the most antibacterial effect. It was also determined that antimicrobial effect is directly associated both with the bacteria species and the dilution factor of the essential oils. Therefore, it is not possible to spices directly as an antimicrobial agent with their appropriate usage level in foot processing practice. But, it has been thought that together with other substances, which exist in the composition of food and having antimicrobial activities, their cumulative and/or synergistic effects would play a role in the reduction of the addition level of the artificial preservatives.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Ahmet Hilmi Çon This is me

Ahmet Ayar This is me

Hüsnü Yusuf Gökalp This is me

Publication Date June 1, 1998
Published in Issue Year 1998 Volume: 23 Issue: 3

Cite

APA Çon, A. H. ., Ayar, A. ., & Gökalp, H. Y. . (1998). Bazı Baharat Uçucu Yağlarının Çeşitli Bakterilere Karsı Antimikrobiyal Etkisi. Gıda, 23(3).
AMA Çon AH, Ayar A, Gökalp HY. Bazı Baharat Uçucu Yağlarının Çeşitli Bakterilere Karsı Antimikrobiyal Etkisi. The Journal of Food. June 1998;23(3).
Chicago Çon, Ahmet Hilmi, Ahmet Ayar, and Hüsnü Yusuf Gökalp. “Bazı Baharat Uçucu Yağlarının Çeşitli Bakterilere Karsı Antimikrobiyal Etkisi”. Gıda 23, no. 3 (June 1998).
EndNote Çon AH, Ayar A, Gökalp HY (June 1, 1998) Bazı Baharat Uçucu Yağlarının Çeşitli Bakterilere Karsı Antimikrobiyal Etkisi. Gıda 23 3
IEEE A. H. . Çon, A. . Ayar, and H. Y. . Gökalp, “Bazı Baharat Uçucu Yağlarının Çeşitli Bakterilere Karsı Antimikrobiyal Etkisi”, The Journal of Food, vol. 23, no. 3, 1998.
ISNAD Çon, Ahmet Hilmi et al. “Bazı Baharat Uçucu Yağlarının Çeşitli Bakterilere Karsı Antimikrobiyal Etkisi”. Gıda 23/3 (June 1998).
JAMA Çon AH, Ayar A, Gökalp HY. Bazı Baharat Uçucu Yağlarının Çeşitli Bakterilere Karsı Antimikrobiyal Etkisi. The Journal of Food. 1998;23.
MLA Çon, Ahmet Hilmi et al. “Bazı Baharat Uçucu Yağlarının Çeşitli Bakterilere Karsı Antimikrobiyal Etkisi”. Gıda, vol. 23, no. 3, 1998.
Vancouver Çon AH, Ayar A, Gökalp HY. Bazı Baharat Uçucu Yağlarının Çeşitli Bakterilere Karsı Antimikrobiyal Etkisi. The Journal of Food. 1998;23(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/