BibTex RIS Cite

Pectin as a Gelling Agent (in Turkish)

Year 1988, Volume: 13 Issue: 4, - , 01.08.1988

Abstract

Pektin, jel oluşturma özelliğinden yararlanılan ve en önemli kullanım alanı gıdalar olan bir katkı maddesidir. Bu nedenle pektin reçel marmelat, jele gibi mamullerin üretiminde kullanılır. Yüksek bitkilerin hücreleri arasında yada hücre duvarlarında yer alan pektin, bitki dokularının çoğunda ve tam olgunlaşmamış meyvelerde suda çözünmeyen “protopektin” şeklinde bulunur. Meyve olgunlaştıkça protopektin suda çözünür forma dönüşür. Bu değişim, olgunlaşma ile oluşan dokusal değişmenin, olgunlaşma ile oluşan dokusal değişmenin kaynağıdır. Yüksek molekül ağırlığına sahip doğal pektinlerin (protopektinler) suda çözünmezliği muhtemelen, pektik maddeler arasındaki birincil ve ikincil bağlara, hücre çeperlerindeki diğer maddelere, çok değerli katyonların ve karboksil grubu içeren çözünmeyen tuzların oluşmasına ve büyük moleküllerin hücre çeperlerindeki diğer maddelerce sarılmasına bağlıdır.

Bir Jelleşme Maddesi Olarak Pektin

Year 1988, Volume: 13 Issue: 4, - , 01.08.1988

Abstract

Pektin, jel oluşturma özelliğinden yararlanılan ve en önemli kullanım alanı gıdalar olan bir katkı maddesidir. Bu nedenle pektin reçel marmelat, jele gibi mamullerin üretiminde kullanılır. Yüksek bitkilerin hücreleri arasında yada hücre duvarlarında yer alan pektin, bitki dokularının çoğunda ve tam olgunlaşmamış meyvelerde suda çözünmeyen “protopektin” şeklinde bulunur. Meyve olgunlaştıkça protopektin suda çözünür forma dönüşür. Bu değişim, olgunlaşma ile oluşan dokusal değişmenin, olgunlaşma ile oluşan dokusal değişmenin kaynağıdır. Yüksek molekül ağırlığına sahip doğal pektinlerin (protopektinler) suda çözünmezliği muhtemelen, pektik maddeler arasındaki birincil ve ikincil bağlara, hücre çeperlerindeki diğer maddelere, çok değerli katyonların ve karboksil grubu içeren çözünmeyen tuzların oluşmasına ve büyük moleküllerin hücre çeperlerindeki diğer maddelerce sarılmasına bağlıdır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Ö. Utku Çopur This is me

Publication Date August 1, 1988
Published in Issue Year 1988 Volume: 13 Issue: 4

Cite

APA Çopur, Ö. U. . (1988). Bir Jelleşme Maddesi Olarak Pektin. Gıda, 13(4).
AMA Çopur ÖU. Bir Jelleşme Maddesi Olarak Pektin. The Journal of Food. August 1988;13(4).
Chicago Çopur, Ö. Utku. “Bir Jelleşme Maddesi Olarak Pektin”. Gıda 13, no. 4 (August 1988).
EndNote Çopur ÖU (August 1, 1988) Bir Jelleşme Maddesi Olarak Pektin. Gıda 13 4
IEEE Ö. U. . Çopur, “Bir Jelleşme Maddesi Olarak Pektin”, The Journal of Food, vol. 13, no. 4, 1988.
ISNAD Çopur, Ö. Utku. “Bir Jelleşme Maddesi Olarak Pektin”. Gıda 13/4 (August 1988).
JAMA Çopur ÖU. Bir Jelleşme Maddesi Olarak Pektin. The Journal of Food. 1988;13.
MLA Çopur, Ö. Utku. “Bir Jelleşme Maddesi Olarak Pektin”. Gıda, vol. 13, no. 4, 1988.
Vancouver Çopur ÖU. Bir Jelleşme Maddesi Olarak Pektin. The Journal of Food. 1988;13(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/