BibTex RIS Cite

Utilization of Dairy By-products Following Purification of Minerals Through Electrodialysis (in Turkish)

Year 1981, Volume: 6 Issue: 4, - , 01.08.1981

Abstract

Sütçülük artıkları olarak adlandırılan yağsız süt, yayıkaltı ve peynir suyu, süt şekeri, protein, yağ, vitamin ve mineral maddeleri özellikle fizyolojik açıdan çok önemli olan kalsiyum ve fosforu içermektedir. Değerlendirildiğinde işletmeye ikinci bir gelir sağlayan sütçülük artıkları çevre kirlenmesi sorununu çözmede büyük yarar sağlamaktadır. Ekmek, bisküvi, eritme peyniri, salam, sosis, şeker ve pasta sanayiinde çocuk mamalarının hazırlanmasında, yem sanayiinde, eczacılıkta, fermantasyon teknolojisinde kullanılan artıklar ilk etapta mineral maddelerinden tamamen veya belirli oranlarda arındırılmaktadır. Bu amaç için elektrodializ yöntemi geliştirilmiş ve özellikle kolloidal çözeltilerin demineralizasyonunda başarı ile kullanılmıştır. Elektrodializ yöntemi, ultrafiltrasyon ve ters ozmos gibi konsantrasyon yöntemlerinin tamamlayıcısı olduğundan önemi daha da artmaktadır. Ülkemizde yıllık süt üretimimizin yaklaşık 3.6 milyon tonu tereyağı ve peynire işlendikten sonra elde edilen artıkların çok az bir kısmı basit şekilde değerlendirilmekte, geri kalanı ise dökülmektedir. Ülke ekonomisi, toplumun dengeli beslenmesi ve çevre kirlenmesi yönünden büyük önem taşıyan artıkların değerlendirilmesinde kullanılan bu yöntemler, teknolojik gelişmenin gereği olarak çok yakın bir gelecekte Türkiye’de de uygulanacaktır. Elektrodializ yönteminin ilkelerini, çalışma koşullarını, kullanım alanlarını ve yapılan araştırmaların sonuçlarını içeren bu derleme, yöntemin ülkemizde uygulanmasında ortaya çıkacak sorunları aşmada büyük yarar sağlayacağı düşüncesi ile hazırlanmıştır.   

Sütçülük Artıklarının Elektrodializle Minerallerinden Arındırılarak Değerlendirilmesi

Year 1981, Volume: 6 Issue: 4, - , 01.08.1981

Abstract

Sütçülük artıkları olarak adlandırılan yağsız süt, yayıkaltı ve peynir suyu, süt şekeri, protein, yağ, vitamin ve mineral maddeleri özellikle fizyolojik açıdan çok önemli olan kalsiyum ve fosforu içermektedir. Değerlendirildiğinde işletmeye ikinci bir gelir sağlayan sütçülük artıkları çevre kirlenmesi sorununu çözmede büyük yarar sağlamaktadır. Ekmek, bisküvi, eritme peyniri, salam, sosis, şeker ve pasta sanayiinde çocuk mamalarının hazırlanmasında, yem sanayiinde, eczacılıkta, fermantasyon teknolojisinde kullanılan artıklar ilk etapta mineral maddelerinden tamamen veya belirli oranlarda arındırılmaktadır. Bu amaç için elektrodializ yöntemi geliştirilmiş ve özellikle kolloidal çözeltilerin demineralizasyonunda başarı ile kullanılmıştır. Elektrodializ yöntemi, ultrafiltrasyon ve ters ozmos gibi konsantrasyon yöntemlerinin tamamlayıcısı olduğundan önemi daha da artmaktadır. Ülkemizde yıllık süt üretimimizin yaklaşık 3.6 milyon tonu tereyağı ve peynire işlendikten sonra elde edilen artıkların çok az bir kısmı basit şekilde değerlendirilmekte, geri kalanı ise dökülmektedir. Ülke ekonomisi, toplumun dengeli beslenmesi ve çevre kirlenmesi yönünden büyük önem taşıyan artıkların değerlendirilmesinde kullanılan bu yöntemler, teknolojik gelişmenin gereği olarak çok yakın bir gelecekte Türkiye’de de uygulanacaktır. Elektrodializ yönteminin ilkelerini, çalışma koşullarını, kullanım alanlarını ve yapılan araştırmaların sonuçlarını içeren bu derleme, yöntemin ülkemizde uygulanmasında ortaya çıkacak sorunları aşmada büyük yarar sağlayacağı düşüncesi ile hazırlanmıştır.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Sıddık Gönç This is me

Vuda Gahun This is me

Publication Date August 1, 1981
Published in Issue Year 1981 Volume: 6 Issue: 4

Cite

APA Gönç, S. ., & Gahun, V. . (1981). Sütçülük Artıklarının Elektrodializle Minerallerinden Arındırılarak Değerlendirilmesi. Gıda, 6(4).
AMA Gönç S, Gahun V. Sütçülük Artıklarının Elektrodializle Minerallerinden Arındırılarak Değerlendirilmesi. The Journal of Food. August 1981;6(4).
Chicago Gönç, Sıddık, and Vuda Gahun. “Sütçülük Artıklarının Elektrodializle Minerallerinden Arındırılarak Değerlendirilmesi”. Gıda 6, no. 4 (August 1981).
EndNote Gönç S, Gahun V (August 1, 1981) Sütçülük Artıklarının Elektrodializle Minerallerinden Arındırılarak Değerlendirilmesi. Gıda 6 4
IEEE S. . Gönç and V. . Gahun, “Sütçülük Artıklarının Elektrodializle Minerallerinden Arındırılarak Değerlendirilmesi”, The Journal of Food, vol. 6, no. 4, 1981.
ISNAD Gönç, Sıddık - Gahun, Vuda. “Sütçülük Artıklarının Elektrodializle Minerallerinden Arındırılarak Değerlendirilmesi”. Gıda 6/4 (August 1981).
JAMA Gönç S, Gahun V. Sütçülük Artıklarının Elektrodializle Minerallerinden Arındırılarak Değerlendirilmesi. The Journal of Food. 1981;6.
MLA Gönç, Sıddık and Vuda Gahun. “Sütçülük Artıklarının Elektrodializle Minerallerinden Arındırılarak Değerlendirilmesi”. Gıda, vol. 6, no. 4, 1981.
Vancouver Gönç S, Gahun V. Sütçülük Artıklarının Elektrodializle Minerallerinden Arındırılarak Değerlendirilmesi. The Journal of Food. 1981;6(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/