In this study, the organoleptic, physical, chemical and microbiologic characteristics of ice cream solid in Bursa have been investigated. It has been established that the organoleptic, physical, chemical and microbiologic characteristics of ice cream samples do not meet the desired standards. Consequently, we came to the conclusion that as long as milk is not heated, some undesired substances are added to milk and that hygienic measures are not taken in the production of ice creams, hazard to human health.
Bu araştırmada, Bursa’da satılan sade kaymaklı dondurmaların duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri incelenmiştir. Dondurma örneklerinden hiçbirinin duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikler bakımından standartlara uymadığı saptanmıştır. Sonuç olarak; sade kaymaklı dondurma örneklerinin üretiminde süte ısıl işlem uygulanmadığı, hile amaçlı bazı maddeler katıldığı ve gerekli hijyenik önlemler alınmadığı sürece bu tür dondurmaların insan sağlığı için potansiyel bir tehlike olacağı kanaatine varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 1998 |
Published in Issue | Year 1998 Volume: 23 Issue: 4 |