BibTex RIS Cite

A Research on Chemical and Microbiological Properties of Pesküten (Turkish with English Abstract)

Year 1988, Volume: 13 Issue: 5, - , 01.10.1988

Abstract

In this study, the chemical and microbiological analysis of pesküten samples gathered from Sivas districts. In the chemical analysis, the dry matter 30.96%, water 69.04%, fat 3.66%, non-fat-dry matter 27.30%, total ash 4.92% ash in dry matter 15.95%, salt in dry matter 12.18%, minerals 1.13%, protein 22.08%, sugars and other components 0.295% and the acidity 83.90 SH as mean. As a results of microbiological analysis, the count of total bacteria 3.735x106/g, coliform bacteria 5.69x104/g, yeasts and molds 1.398x106/g, Lactic bacteria 1.997x106/g, Proteolytic bacteria 12.34x104/g and Lipolytic bacteria 10.14x104/g as mean. 

Peskütenin Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri Üzerine bir Araştırma

Year 1988, Volume: 13 Issue: 5, - , 01.10.1988

Abstract

Bu araştırmada Sivas ili ve çevresinden şansa bağlı olarak alınan 14 adet Pesküten örneği üzerinde kimyasal ve mikrobiyolojik araştırmalar yapılmıştır. Belirlenen değerler ortalama olarak şöyledir: Kurumaddede %30.96, su %69.04, yağ %3.66, yağsız kurumadde %27.30, toplam kül %4.92, kurumaddede kül %15.95, kurumaddede tuz %12.18, saf kül %1.13, protein %22.08, şeker ve benzerleri %0.295 ve asitlik derecesi 83.90 SH olmuştur. Bunun yanında ortalama mikrobiyolojik içerik; toplam bakteri sayısı 3.735x106/g, koliform bakteri sayısı 5.69x104/g, maya ve küf sayısı 1.398x104/g, laktik bakteri sayısı 1.997x106/g, proteolitik bakteri sayısı, 12.34x104/g ve lipolitik bakteri sayısı 10.14x104/g olarak belirlenmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Ahmet Kurt This is me

Abdullah Çağlar This is me

Publication Date October 1, 1988
Published in Issue Year 1988 Volume: 13 Issue: 5

Cite

APA Kurt, A. ., & Çağlar, A. . (1988). Peskütenin Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri Üzerine bir Araştırma. Gıda, 13(5).
AMA Kurt A, Çağlar A. Peskütenin Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. October 1988;13(5).
Chicago Kurt, Ahmet, and Abdullah Çağlar. “Peskütenin Kimyasal Ve Mikrobiyolojik Özellikleri Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 13, no. 5 (October 1988).
EndNote Kurt A, Çağlar A (October 1, 1988) Peskütenin Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri Üzerine bir Araştırma. Gıda 13 5
IEEE A. . Kurt and A. . Çağlar, “Peskütenin Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri Üzerine bir Araştırma”, The Journal of Food, vol. 13, no. 5, 1988.
ISNAD Kurt, Ahmet - Çağlar, Abdullah. “Peskütenin Kimyasal Ve Mikrobiyolojik Özellikleri Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 13/5 (October 1988).
JAMA Kurt A, Çağlar A. Peskütenin Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. 1988;13.
MLA Kurt, Ahmet and Abdullah Çağlar. “Peskütenin Kimyasal Ve Mikrobiyolojik Özellikleri Üzerine Bir Araştırma”. Gıda, vol. 13, no. 5, 1988.
Vancouver Kurt A, Çağlar A. Peskütenin Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. 1988;13(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/