BibTex RIS Cite

Basic Principles of Reverse Osmosis and Ultrafiltration and Their Use In Food Industry (in Turkish)

Year 1982, Volume: 7 Issue: 4, - , 01.08.1982

Abstract

Gıda sanayiinde yeni yöntemlerin araştırılarak uygulamaya konulması, üretilen gıdaların kalitelerini düzeltmek yönünden olduğu kadar, söz konusu yöntemlerin optimizasyonu açısından da önem taşır. Son 20 yıl içerisinde ilk kez deniz  suyundan içme suyu eldesinde kullanılan ters ozmos yöntemi, gıda sanayiinde yaygın bir uygulama alanı bulmaya başlamıştır. Ters ozmos, bilinen ozmos olayının tersine yönlendirilerek uygulandığı bir yöntemdir. Bu nedenle konunun daha iyi aydınlanması bakımından, canlı metabolizmasında pek çok örnekler görülen ozmos olayının açıklanması gerekir. Bu olayın en basit örneği bir çözelti ile çözücünün yarı geçirgen bir membranla birbirinden ayrıldığı sistemde görülebilir. Bu sistemde şeker çözeltisi ile saf suyun yarı geçirgen bir membranla ayrıldığını düşünecek olursak; çözücüden yani suyun bulunduğu bölümden şeker çözeltisinin bulunduğu ortama doğru bir difüzyon olayı meydana gelecektir. Doğada çok rastlanan bu olaya ozmos olayı adı verilir.

Ters Ozmos ile Ultrafiltrasyonun Temel İlkeleri ve Gıda Sanayiinde Kullanım Alanları

Year 1982, Volume: 7 Issue: 4, - , 01.08.1982

Abstract

Gıda sanayiinde yeni yöntemlerin araştırılarak uygulamaya konulması, üretilen gıdaların kalitelerini düzeltmek yönünden olduğu kadar, söz konusu yöntemlerin optimizasyonu açısından da önem taşır. Son 20 yıl içerisinde ilk kez deniz  suyundan içme suyu eldesinde kullanılan ters ozmos yöntemi, gıda sanayiinde yaygın bir uygulama alanı bulmaya başlamıştır. Ters ozmos, bilinen ozmos olayının tersine yönlendirilerek uygulandığı bir yöntemdir. Bu nedenle konunun daha iyi aydınlanması bakımından, canlı metabolizmasında pek çok örnekler görülen ozmos olayının açıklanması gerekir. Bu olayın en basit örneği bir çözelti ile çözücünün yarı geçirgen bir membranla birbirinden ayrıldığı sistemde görülebilir. Bu sistemde şeker çözeltisi ile saf suyun yarı geçirgen bir membranla ayrıldığını düşünecek olursak; çözücüden yani suyun bulunduğu bölümden şeker çözeltisinin bulunduğu ortama doğru bir difüzyon olayı meydana gelecektir. Doğada çok rastlanan bu olaya ozmos olayı adı verilir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Mehmet Pala This is me

Publication Date August 1, 1982
Published in Issue Year 1982 Volume: 7 Issue: 4

Cite

APA Pala, M. . (1982). Ters Ozmos ile Ultrafiltrasyonun Temel İlkeleri ve Gıda Sanayiinde Kullanım Alanları. Gıda, 7(4).
AMA Pala M. Ters Ozmos ile Ultrafiltrasyonun Temel İlkeleri ve Gıda Sanayiinde Kullanım Alanları. The Journal of Food. August 1982;7(4).
Chicago Pala, Mehmet. “Ters Ozmos Ile Ultrafiltrasyonun Temel İlkeleri Ve Gıda Sanayiinde Kullanım Alanları”. Gıda 7, no. 4 (August 1982).
EndNote Pala M (August 1, 1982) Ters Ozmos ile Ultrafiltrasyonun Temel İlkeleri ve Gıda Sanayiinde Kullanım Alanları. Gıda 7 4
IEEE M. . Pala, “Ters Ozmos ile Ultrafiltrasyonun Temel İlkeleri ve Gıda Sanayiinde Kullanım Alanları”, The Journal of Food, vol. 7, no. 4, 1982.
ISNAD Pala, Mehmet. “Ters Ozmos Ile Ultrafiltrasyonun Temel İlkeleri Ve Gıda Sanayiinde Kullanım Alanları”. Gıda 7/4 (August 1982).
JAMA Pala M. Ters Ozmos ile Ultrafiltrasyonun Temel İlkeleri ve Gıda Sanayiinde Kullanım Alanları. The Journal of Food. 1982;7.
MLA Pala, Mehmet. “Ters Ozmos Ile Ultrafiltrasyonun Temel İlkeleri Ve Gıda Sanayiinde Kullanım Alanları”. Gıda, vol. 7, no. 4, 1982.
Vancouver Pala M. Ters Ozmos ile Ultrafiltrasyonun Temel İlkeleri ve Gıda Sanayiinde Kullanım Alanları. The Journal of Food. 1982;7(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/