BibTex RIS Cite

Formation of Nitrites and Nitrosamines in Some Foodstuffs and Their Adverse Effects on Health (in Turkish)

Year 1982, Volume: 7 Issue: 4, - , 01.08.1982

Abstract

Nitrat biriktiren kırmızı pancar, turp, ıspanak, havuç, maydanoz, kereviz, marul v.b. sebzelerde, uygun olmayan depolama şartlarında, işleme ve tüketim sırasında bakteriyel metabolizma sonucu nitrat’dan zehirli nitrit üretilmektedir. Nitrit, özellikle süt çocuklarının kanında methemoglobin oluşturarak “methemoglobinemi” adı verilen zehirlenmeye sebep olmaktadır. Muhafaza ve olgunlaştırma amacıyla nitrat ve nitrit katılan et, balık, peynir, süt tozu v.b. hayvansal gıdalarda; bakteri, sıcaklık ve kimyasal reaksiyonların etkisiyle “nitrozaminler” oluşmaktadır. Nitrozaminlerin zehirli ve kanserojen etkisi 1956’dan beri bilinmektedir.   

Bazı Gıdalarda Nitrit ve Nitrozaminlerin Oluşumu ve Sağlığa Zararlı Etkileri

Year 1982, Volume: 7 Issue: 4, - , 01.08.1982

Abstract

Nitrat biriktiren kırmızı pancar, turp, ıspanak, havuç, maydanoz, kereviz, marul v.b. sebzelerde, uygun olmayan depolama şartlarında, işleme ve tüketim sırasında bakteriyel metabolizma sonucu nitrat’dan zehirli nitrit üretilmektedir. Nitrit, özellikle süt çocuklarının kanında methemoglobin oluşturarak “methemoglobinemi” adı verilen zehirlenmeye sebep olmaktadır. Muhafaza ve olgunlaştırma amacıyla nitrat ve nitrit katılan et, balık, peynir, süt tozu v.b. hayvansal gıdalarda; bakteri, sıcaklık ve kimyasal reaksiyonların etkisiyle “nitrozaminler” oluşmaktadır. Nitrozaminlerin zehirli ve kanserojen etkisi 1956’dan beri bilinmektedir.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Sami Özçelik This is me

Publication Date August 1, 1982
Published in Issue Year 1982 Volume: 7 Issue: 4

Cite

APA Özçelik, S. . (1982). Bazı Gıdalarda Nitrit ve Nitrozaminlerin Oluşumu ve Sağlığa Zararlı Etkileri. Gıda, 7(4).
AMA Özçelik S. Bazı Gıdalarda Nitrit ve Nitrozaminlerin Oluşumu ve Sağlığa Zararlı Etkileri. The Journal of Food. August 1982;7(4).
Chicago Özçelik, Sami. “Bazı Gıdalarda Nitrit Ve Nitrozaminlerin Oluşumu Ve Sağlığa Zararlı Etkileri”. Gıda 7, no. 4 (August 1982).
EndNote Özçelik S (August 1, 1982) Bazı Gıdalarda Nitrit ve Nitrozaminlerin Oluşumu ve Sağlığa Zararlı Etkileri. Gıda 7 4
IEEE S. . Özçelik, “Bazı Gıdalarda Nitrit ve Nitrozaminlerin Oluşumu ve Sağlığa Zararlı Etkileri”, The Journal of Food, vol. 7, no. 4, 1982.
ISNAD Özçelik, Sami. “Bazı Gıdalarda Nitrit Ve Nitrozaminlerin Oluşumu Ve Sağlığa Zararlı Etkileri”. Gıda 7/4 (August 1982).
JAMA Özçelik S. Bazı Gıdalarda Nitrit ve Nitrozaminlerin Oluşumu ve Sağlığa Zararlı Etkileri. The Journal of Food. 1982;7.
MLA Özçelik, Sami. “Bazı Gıdalarda Nitrit Ve Nitrozaminlerin Oluşumu Ve Sağlığa Zararlı Etkileri”. Gıda, vol. 7, no. 4, 1982.
Vancouver Özçelik S. Bazı Gıdalarda Nitrit ve Nitrozaminlerin Oluşumu ve Sağlığa Zararlı Etkileri. The Journal of Food. 1982;7(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/