In this study, oil content and fatty acid compositions of 1 standard variety and 7 fenugreek lines, which were developed in Field Crops Department, Faculty of Agriculture, University of Ankara were investigated. According to the results of this research, oil contents ranged between 4.01-5.89%. Linoleic acid was found as the highest fatty acid in the lines and linolenic, oleic, miristic acids followed, respectively. Average fatty acid values were recorded as 44.64% (linoleik acid), 23.12% (linolenic acid), 19.34% (oleik acid) and 10.24% (miristic acid).
Bu çalışmada, Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü’nde geliştirilen 7 çemen hattının ve 1 standart çeşidin yağ oranları ve yağ asidi bileşenleri araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, yağ oranları %4.01 ile %5.89 arasında değişim göstermiştir. Çemen hatlarında en yüksek yağ asidi olarak linoleik asit bulunmuş, bunu sırasıyla linolenik, oleik ve miristik asitler izlemiştir. Ortalama değerler olarak %44.64 linoleik asit, %23.12 linolenik asit, %19.34 oleik ve %10.24 miristik asit değerleri elde edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 1999 |
Published in Issue | Year 1999 Volume: 24 Issue: 2 |