BibTex RIS Cite

A Research on Oil Content and Fatty Acid Composition of some Fenugreek (Trigonella foenum-graecum) Lines (Turkish with English Abstract)

Year 1999, Volume: 24 Issue: 2, - , 01.04.1999

Abstract

In this study, oil content and fatty acid compositions of 1 standard variety and 7 fenugreek lines, which were developed in Field Crops Department, Faculty of Agriculture, University of Ankara were investigated. According to the results of this research, oil contents ranged between 4.01-5.89%. Linoleic acid was found as the highest fatty acid in the lines and linolenic, oleic, miristic acids followed, respectively. Average fatty acid values were recorded as 44.64% (linoleik acid), 23.12% (linolenic acid), 19.34% (oleik acid) and 10.24% (miristic acid).  

Bazı Çemen (Trigonella foenum-graecum) Hatlarında Yağ ve Yağ Asitleri Bileşenlerinin Araştırılması

Year 1999, Volume: 24 Issue: 2, - , 01.04.1999

Abstract

Bu çalışmada, Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü’nde geliştirilen 7 çemen hattının ve 1 standart çeşidin yağ oranları ve yağ asidi bileşenleri araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, yağ oranları %4.01 ile %5.89 arasında değişim göstermiştir. Çemen hatlarında en yüksek yağ asidi olarak linoleik asit bulunmuş, bunu sırasıyla linolenik, oleik ve miristik asitler izlemiştir. Ortalama değerler olarak %44.64 linoleik asit, %23.12 linolenik asit, %19.34 oleik ve %10.24 miristik asit değerleri elde edilmiştir.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Mehmet Küçük This is me

Bilal Gürbüz This is me

Publication Date April 1, 1999
Published in Issue Year 1999 Volume: 24 Issue: 2

Cite

APA Küçük, M. ., & Gürbüz, B. . (1999). Bazı Çemen (Trigonella foenum-graecum) Hatlarında Yağ ve Yağ Asitleri Bileşenlerinin Araştırılması. Gıda, 24(2).
AMA Küçük M, Gürbüz B. Bazı Çemen (Trigonella foenum-graecum) Hatlarında Yağ ve Yağ Asitleri Bileşenlerinin Araştırılması. The Journal of Food. April 1999;24(2).
Chicago Küçük, Mehmet, and Bilal Gürbüz. “Bazı Çemen (Trigonella Foenum-Graecum) Hatlarında Yağ Ve Yağ Asitleri Bileşenlerinin Araştırılması”. Gıda 24, no. 2 (April 1999).
EndNote Küçük M, Gürbüz B (April 1, 1999) Bazı Çemen (Trigonella foenum-graecum) Hatlarında Yağ ve Yağ Asitleri Bileşenlerinin Araştırılması. Gıda 24 2
IEEE M. . Küçük and B. . Gürbüz, “Bazı Çemen (Trigonella foenum-graecum) Hatlarında Yağ ve Yağ Asitleri Bileşenlerinin Araştırılması”, The Journal of Food, vol. 24, no. 2, 1999.
ISNAD Küçük, Mehmet - Gürbüz, Bilal. “Bazı Çemen (Trigonella Foenum-Graecum) Hatlarında Yağ Ve Yağ Asitleri Bileşenlerinin Araştırılması”. Gıda 24/2 (April 1999).
JAMA Küçük M, Gürbüz B. Bazı Çemen (Trigonella foenum-graecum) Hatlarında Yağ ve Yağ Asitleri Bileşenlerinin Araştırılması. The Journal of Food. 1999;24.
MLA Küçük, Mehmet and Bilal Gürbüz. “Bazı Çemen (Trigonella Foenum-Graecum) Hatlarında Yağ Ve Yağ Asitleri Bileşenlerinin Araştırılması”. Gıda, vol. 24, no. 2, 1999.
Vancouver Küçük M, Gürbüz B. Bazı Çemen (Trigonella foenum-graecum) Hatlarında Yağ ve Yağ Asitleri Bileşenlerinin Araştırılması. The Journal of Food. 1999;24(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/