BibTex RIS Cite

Composition of Hazelnut and Role in Human Nutrition (Turkish with English Abstract)

Year 1999, Volume: 24 Issue: 3, - , 01.06.1999

Abstract

Not only hazelnuts has great important in a Turkish economy but also it recently calls attention with composition. Beside hazelnuts are sources high energy, it is contain aminoacids, vitamins such as Vit.B1, Vit.B2, VitB6, pentatonic acid, niacin and Vit.E, mineral matter such as Fe, Ca, Mg, Mn, K, Zn, Cu, P, and monounsaturated fatty acid (oleic) polyunsaturated fatty acids (Linoleic, linolenic) considered to be vitamin F, and presented in composition and have an important role in human nutrient. On the other hand, importance of hazelnuts increased, because of complex carbohydrates, sterol, suitable P/S ratio, low sodium and sugar but no cholesterol. In this review, hazelnuts and other foods compared to their composition and nutritious value.

Fındığın Bileşimi ve İnsan Beslenmesi Açısından Önemi

Year 1999, Volume: 24 Issue: 3, - , 01.06.1999

Abstract

Fındık yalnızca ticari açıdan değil aynı zamanda bileşimi ile de son zamanlarda ilgi kaynağı olmuştur. Fındık, yüksek enerji kaynağı olması yanında insan beslenmesi açısından öneme sahip amino asitleri, Vit.B1, Vit.B2, Vit.B6, pantotenik asit, niasin ve Vit.E gibi vitaminleri, Fe, Ca, Mg, Mn, K, Zn, Cu, P gibi mineral maddeleri ve oleik asit, vitamin F olarak adlandırılan çoklu doymamış yağ asitlerinden linoleik ve linolenik asidi içermektedir. Ayrıca kolesterolü ihtiva etmeyip, sterolleri ve kompleks karbonhidratları içermesi, tuz ve şekeri ise az miktarda bulundurması gibi özellikleri yanında en uygun P/S oranına sahip olması, insan sağlığı açısından fındığın önemini bir kat daha artırmaktadır. Yapılan bu araştırmada fındık üzerine yapılmış değişik araştırmalar derlenip, diğer gıda maddeleri ile de karşılaştırılarak, insan beslenmesi ve sağlığı açısından besin değeri ortaya konmaya çalışılmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Atilla Şimşek This is me

Rafet Aslantaş This is me

Publication Date June 1, 1999
Published in Issue Year 1999 Volume: 24 Issue: 3

Cite

APA Şimşek, A. ., & Aslantaş, R. . (1999). Fındığın Bileşimi ve İnsan Beslenmesi Açısından Önemi. Gıda, 24(3).
AMA Şimşek A, Aslantaş R. Fındığın Bileşimi ve İnsan Beslenmesi Açısından Önemi. The Journal of Food. June 1999;24(3).
Chicago Şimşek, Atilla, and Rafet Aslantaş. “Fındığın Bileşimi Ve İnsan Beslenmesi Açısından Önemi”. Gıda 24, no. 3 (June 1999).
EndNote Şimşek A, Aslantaş R (June 1, 1999) Fındığın Bileşimi ve İnsan Beslenmesi Açısından Önemi. Gıda 24 3
IEEE A. . Şimşek and R. . Aslantaş, “Fındığın Bileşimi ve İnsan Beslenmesi Açısından Önemi”, The Journal of Food, vol. 24, no. 3, 1999.
ISNAD Şimşek, Atilla - Aslantaş, Rafet. “Fındığın Bileşimi Ve İnsan Beslenmesi Açısından Önemi”. Gıda 24/3 (June 1999).
JAMA Şimşek A, Aslantaş R. Fındığın Bileşimi ve İnsan Beslenmesi Açısından Önemi. The Journal of Food. 1999;24.
MLA Şimşek, Atilla and Rafet Aslantaş. “Fındığın Bileşimi Ve İnsan Beslenmesi Açısından Önemi”. Gıda, vol. 24, no. 3, 1999.
Vancouver Şimşek A, Aslantaş R. Fındığın Bileşimi ve İnsan Beslenmesi Açısından Önemi. The Journal of Food. 1999;24(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/