BibTex RIS Cite

Investigations on Some Qualities of the Milk Sold in the Streets of Ankara (in Turkish)

Year 1982, Volume: 7 Issue: 6, - , 01.12.1982

Abstract

Araştırmada Ankara’da sokakta satılan sütlerden toplanan 35 örnekte çeşitli testler yapılarak bu sütlerin niteliklerinin tesbitine çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre: - Süt örneklerinin %54.2’sinde yağ oranı normalin altında bulunmuş yani yağ miktarını azaltacak şekilde hileli (su katılmış, yağı çekilmiş gibi) olduğu saptanmıştır. - Özgül ağırlık, süt örneklerinin %11.4 de normal sınırın altında tesbit edilmiştir. - Süt örneklerinin %31.4’ü yağsız kurumadde yönünden yine normalin altında değerler göstermiştir. - Donma noktası süt örneklerinin %83 de normal sınırın üzerinde bulunmuştur. - Donma noktasına dayanılarak yapılan hesaplamada süt örneklerinin %83’ünün su katkılı olduğu belirlenmiştir. -Asitlik süt örneklerinin %21’de normalin üstünde bulunmuş, yani uygun koşullarda üretilip, satılmadığı anlaşılmıştır. - Süt örneklerinin %26’sında karbonat katkısı saptanmıştır. %65’inde de okside edici maddelerin varlığı tesbit edilmiştir. %6’sında ise inhibitör madde belirlenmiştir. - Süt örneklerinin %57’sinde peroksidaz inaktif bulunmuş, böylece önceden 75-80 oC veya daha yukarı derecelerde ısıtıldığı tesbit edilmiştir. - Süt örneklerinin %40’ının brusellozlu hayvanlardan elde edildiği olasılığı ring testi sonucunda saptanmıştır.   

Ankara’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar

Year 1982, Volume: 7 Issue: 6, - , 01.12.1982

Abstract

Araştırmada Ankara’da sokakta satılan sütlerden toplanan 35 örnekte çeşitli testler yapılarak bu sütlerin niteliklerinin tesbitine çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre: - Süt örneklerinin %54.2’sinde yağ oranı normalin altında bulunmuş yani yağ miktarını azaltacak şekilde hileli (su katılmış, yağı çekilmiş gibi) olduğu saptanmıştır. - Özgül ağırlık, süt örneklerinin %11.4 de normal sınırın altında tesbit edilmiştir. - Süt örneklerinin %31.4’ü yağsız kurumadde yönünden yine normalin altında değerler göstermiştir. - Donma noktası süt örneklerinin %83 de normal sınırın üzerinde bulunmuştur. - Donma noktasına dayanılarak yapılan hesaplamada süt örneklerinin %83’ünün su katkılı olduğu belirlenmiştir. -Asitlik süt örneklerinin %21’de normalin üstünde bulunmuş, yani uygun koşullarda üretilip, satılmadığı anlaşılmıştır. - Süt örneklerinin %26’sında karbonat katkısı saptanmıştır. %65’inde de okside edici maddelerin varlığı tesbit edilmiştir. %6’sında ise inhibitör madde belirlenmiştir. - Süt örneklerinin %57’sinde peroksidaz inaktif bulunmuş, böylece önceden 75-80 oC veya daha yukarı derecelerde ısıtıldığı tesbit edilmiştir. - Süt örneklerinin %40’ının brusellozlu hayvanlardan elde edildiği olasılığı ring testi sonucunda saptanmıştır.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Emel Sezgin This is me

Celalettin Koçak This is me

Publication Date December 1, 1982
Published in Issue Year 1982 Volume: 7 Issue: 6

Cite

APA Sezgin, E. ., & Koçak, C. . (1982). Ankara’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar. Gıda, 7(6).
AMA Sezgin E, Koçak C. Ankara’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar. The Journal of Food. December 1982;7(6).
Chicago Sezgin, Emel, and Celalettin Koçak. “Ankara’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 7, no. 6 (December 1982).
EndNote Sezgin E, Koçak C (December 1, 1982) Ankara’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar. Gıda 7 6
IEEE E. . Sezgin and C. . Koçak, “Ankara’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar”, The Journal of Food, vol. 7, no. 6, 1982.
ISNAD Sezgin, Emel - Koçak, Celalettin. “Ankara’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 7/6 (December 1982).
JAMA Sezgin E, Koçak C. Ankara’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar. The Journal of Food. 1982;7.
MLA Sezgin, Emel and Celalettin Koçak. “Ankara’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar”. Gıda, vol. 7, no. 6, 1982.
Vancouver Sezgin E, Koçak C. Ankara’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar. The Journal of Food. 1982;7(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/