Beslenmede önemli bir protein kaynağı olan peynirin, kalitesini belirlemek, özellikle Ankara halkının tükettiği beyaz peynirler hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla yapılan bu araştırmada çeşitli bölgelerden, belirli zaman aralıkları ile alınan 72 örnekte yapılan analiz sonuçlarının özellikle GMT ve beyaz peynir standardına uygunluğu üzerinde durulmuş, sonuçta analize alınan örneklerden 71’nin TS 591 ve GMT’de belirtilen kriterlere uymadığı saptanmıştır. Bu durum, çoğunlukla çiğ süt kalitesinden kaynaklandığını, ülkemizde üretilen sütün kalitece düşük olmasının ürün kalitesine de yansıdığını, peynir yapımının ilkel koşullarda (Mandra düzeyinde) olmasından kaynaklandığını kanıtlamaktadır.
Beslenmede önemli bir protein kaynağı olan peynirin, kalitesini belirlemek, özellikle Ankara halkının tükettiği beyaz peynirler hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla yapılan bu araştırmada çeşitli bölgelerden, belirli zaman aralıkları ile alınan 72 örnekte yapılan analiz sonuçlarının özellikle GMT ve beyaz peynir standardına uygunluğu üzerinde durulmuş, sonuçta analize alınan örneklerden 71’nin TS 591 ve GMT’de belirtilen kriterlere uymadığı saptanmıştır. Bu durum, çoğunlukla çiğ süt kalitesinden kaynaklandığını, ülkemizde üretilen sütün kalitece düşük olmasının ürün kalitesine de yansıdığını, peynir yapımının ilkel koşullarda (Mandra düzeyinde) olmasından kaynaklandığını kanıtlamaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 1983 |
Published in Issue | Year 1983 Volume: 8 Issue: 2 |