BibTex RIS Cite

A Study on Composition of the Some Edible Herbages Such as Işgın (Rheum ribes L.) Uzun Yemlik (Tragopogon albinervis L.), Madımak (Polygonum cognatum Meissn.) Tel Pancarı (Chenopodium album L.) and Ebegümeci (Malva neglecta Wallr.) (Turkish with English A

Year 1989, Volume: 14 Issue: 5, - , 01.10.1989

Abstract

This research was carried out to determine the water, dry matter, vitamin C, protein lipid, and mineral contents and pH of the herbages such as ışgın (Rheum ribes L.) uzun yemlik (Tragopogon albinervis L.), madımak (Polygonum cognatum Meissn.), tel pancarı (Chenopodium album L.), and ebegümeci (Malva neglecta Wallr.) widely used as vegetable in Erzurum province. The results obtained in this study can be summarized as following: 1- Potassium, calcium and mangan were highest in Tragopogon albinervis L. 2- Polygonum cognatum Meissn. showed the highest dry matter ash, protein and nitrogen value. 3- Chenopodium album L. was the richest herbage in term of iron contents. 4- Ascorbic acid, lipid, phosphorus and sodium contents and pH value were highest in Malva neglecta Wallr. 5- The highest water content in fresh material and highest dry matter content in dry material obtained in Rheum ribes L.   

Erzurum ve Yöresinde Sebze Olarak Kullanılan Yabani Otlardan Işgın, Uzun Yemlik, Madımak, Tel Pancarı ile Ebegümeci Üzerinde Araştırmalar

Year 1989, Volume: 14 Issue: 5, - , 01.10.1989

Abstract

Bu araştırma, Erzurum ve yöresinde sebze olarak yaygın bir şekilde kullanılan yabani otlardan ışgın (Rheum ribes L.), uzun yemlik (Tragopogon albinervis L.), madımak (Plygonum cognatum Meissn.), tel pancarı (Chenopodium album L.) ve ebegümeci (Malva neglecta Wallr.)’nın insan sağlığı ve insan beslenmesi bakımından önemini ortaya koyabilmek amacıyla su ve kuru madde nispetini, pH değeri ile vitamin C, protein, yağ, kül ve bazı element içeriklerini tesbit etmek için yapılmıştır. Araştırma sonunda elde edilen sonuçlar şu şekilde özetlenebilir: (1) uzun yemlik otunun, potasyum, kalsiyum ve mangan bakımından; (2) madımağın havada kuru otda su, taze otda kuru madde, protein, kül ve azot bakımından; (3) tel pancarının demir bakımından; (4) ebegümecinin ise pH, askorbik asit, yağ, fosfor ve sodyum bakımından; (5) ışgının taze otda su ve havada kuru otda kuru madde bakımından oldukça yüksek olduğu ortaya çıkmıştır.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Refik Alan This is me

Hüseyin Padem This is me

Publication Date October 1, 1989
Published in Issue Year 1989 Volume: 14 Issue: 5

Cite

APA Alan, R. ., & Padem, H. . (1989). Erzurum ve Yöresinde Sebze Olarak Kullanılan Yabani Otlardan Işgın, Uzun Yemlik, Madımak, Tel Pancarı ile Ebegümeci Üzerinde Araştırmalar. Gıda, 14(5).
AMA Alan R, Padem H. Erzurum ve Yöresinde Sebze Olarak Kullanılan Yabani Otlardan Işgın, Uzun Yemlik, Madımak, Tel Pancarı ile Ebegümeci Üzerinde Araştırmalar. The Journal of Food. October 1989;14(5).
Chicago Alan, Refik, and Hüseyin Padem. “Erzurum Ve Yöresinde Sebze Olarak Kullanılan Yabani Otlardan Işgın, Uzun Yemlik, Madımak, Tel Pancarı Ile Ebegümeci Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 14, no. 5 (October 1989).
EndNote Alan R, Padem H (October 1, 1989) Erzurum ve Yöresinde Sebze Olarak Kullanılan Yabani Otlardan Işgın, Uzun Yemlik, Madımak, Tel Pancarı ile Ebegümeci Üzerinde Araştırmalar. Gıda 14 5
IEEE R. . Alan and H. . Padem, “Erzurum ve Yöresinde Sebze Olarak Kullanılan Yabani Otlardan Işgın, Uzun Yemlik, Madımak, Tel Pancarı ile Ebegümeci Üzerinde Araştırmalar”, The Journal of Food, vol. 14, no. 5, 1989.
ISNAD Alan, Refik - Padem, Hüseyin. “Erzurum Ve Yöresinde Sebze Olarak Kullanılan Yabani Otlardan Işgın, Uzun Yemlik, Madımak, Tel Pancarı Ile Ebegümeci Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 14/5 (October 1989).
JAMA Alan R, Padem H. Erzurum ve Yöresinde Sebze Olarak Kullanılan Yabani Otlardan Işgın, Uzun Yemlik, Madımak, Tel Pancarı ile Ebegümeci Üzerinde Araştırmalar. The Journal of Food. 1989;14.
MLA Alan, Refik and Hüseyin Padem. “Erzurum Ve Yöresinde Sebze Olarak Kullanılan Yabani Otlardan Işgın, Uzun Yemlik, Madımak, Tel Pancarı Ile Ebegümeci Üzerinde Araştırmalar”. Gıda, vol. 14, no. 5, 1989.
Vancouver Alan R, Padem H. Erzurum ve Yöresinde Sebze Olarak Kullanılan Yabani Otlardan Işgın, Uzun Yemlik, Madımak, Tel Pancarı ile Ebegümeci Üzerinde Araştırmalar. The Journal of Food. 1989;14(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/