BibTex RIS Cite

Heating Fruits as a Quarantine Treatment: Determination of Time-Temperature Limits in Heat Treatment (Turkish with English Abstract)

Year 2000, Volume: 25 Issue: 1, - , 01.02.2000

Abstract

The use of heating as quarantine treatment increases the post harvest storage stability and shelf life of fruits by disinfecting fruit flies and fungi, and by reducing respiration rate and sensitivity to chilling injury. The selection of a suitable time and temperature is the most critical step in the application of heat treatment. This is because even the slightest over heating may cause the destruction of heat labile enzyme systems or membrane integrity in fruit cells and may lead the sub-sequent formation of a disorder called "heat injury". The heat injured fruits are not acceptable by consumer. This is because they exhibit many defects such as discoloration, surface pitting, non-softening or non-ripening. In this article general principles for the selection of suitable heating time and temperatures, and the heating procedures in quarantine treatment were introduced.

Meyvelere Isıl Yolla Karantina Uygulanması: Isı Uygulamasında Kullanılacak Sıcaklık-Süre Limitlerinin Belirlenmesi

Year 2000, Volume: 25 Issue: 1, - , 01.02.2000

Abstract

Hasat sonrasında karantina uygulaması olarak meyvelerin kontrol altında ısıya arzedilmesi, onların depolanma ve raf ömrünü artıran önemli bir işlemdir. Bu uygulama sonucunda elde edilen yararlar; böcek ve küf mantarlarının öldürülmesi ve ayrıca ürünün solunum hızının ya­vaşlatılması ile soğuğa karşı duyarlılığının azaltılmasıdır. Isı uygulaması açısından en kritik aşama, uygun ısıtma sıcaklık ve süresinin seçilmesidir. Bunun başlıca nedeni en küçük bir aşın ısıt­manın bile üründe bulunan ısıya duyarlı enzim sistemlerini inaktive ederek ve hücre membranlarının bütünlüğünü bozarak ısıtma zararlanmasına yol açmasıdır. Isıtma zararlanmasına uğramış meyveler tüketici açısından tercih edilmezler. Bunun nedeni; söz konusu meyvelerde ısıtma zararlanmasıyla renk bozuklukları, yüzeyde oluşan küçük çukurcuklar, yumuşamama ve olgunlaşamama gibi kusurların ortaya çıkmasıdır. Bu makalede, karantina uygulamasında kullanılacak uygun sıcaklık ve sürenin seçimi ile ısıtmanın ne şekilde yürütüleceği konuları üzerinde durulmuştur.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Ahmet Yemenicioğlu This is me

Bekir Cemeroğlu This is me

Publication Date February 1, 2000
Published in Issue Year 2000 Volume: 25 Issue: 1

Cite

APA Yemenicioğlu, A. ., & Cemeroğlu, B. . (2000). Meyvelere Isıl Yolla Karantina Uygulanması: Isı Uygulamasında Kullanılacak Sıcaklık-Süre Limitlerinin Belirlenmesi. Gıda, 25(1).
AMA Yemenicioğlu A, Cemeroğlu B. Meyvelere Isıl Yolla Karantina Uygulanması: Isı Uygulamasında Kullanılacak Sıcaklık-Süre Limitlerinin Belirlenmesi. The Journal of Food. February 2000;25(1).
Chicago Yemenicioğlu, Ahmet, and Bekir Cemeroğlu. “Meyvelere Isıl Yolla Karantina Uygulanması: Isı Uygulamasında Kullanılacak Sıcaklık-Süre Limitlerinin Belirlenmesi”. Gıda 25, no. 1 (February 2000).
EndNote Yemenicioğlu A, Cemeroğlu B (February 1, 2000) Meyvelere Isıl Yolla Karantina Uygulanması: Isı Uygulamasında Kullanılacak Sıcaklık-Süre Limitlerinin Belirlenmesi. Gıda 25 1
IEEE A. . Yemenicioğlu and B. . Cemeroğlu, “Meyvelere Isıl Yolla Karantina Uygulanması: Isı Uygulamasında Kullanılacak Sıcaklık-Süre Limitlerinin Belirlenmesi”, The Journal of Food, vol. 25, no. 1, 2000.
ISNAD Yemenicioğlu, Ahmet - Cemeroğlu, Bekir. “Meyvelere Isıl Yolla Karantina Uygulanması: Isı Uygulamasında Kullanılacak Sıcaklık-Süre Limitlerinin Belirlenmesi”. Gıda 25/1 (February 2000).
JAMA Yemenicioğlu A, Cemeroğlu B. Meyvelere Isıl Yolla Karantina Uygulanması: Isı Uygulamasında Kullanılacak Sıcaklık-Süre Limitlerinin Belirlenmesi. The Journal of Food. 2000;25.
MLA Yemenicioğlu, Ahmet and Bekir Cemeroğlu. “Meyvelere Isıl Yolla Karantina Uygulanması: Isı Uygulamasında Kullanılacak Sıcaklık-Süre Limitlerinin Belirlenmesi”. Gıda, vol. 25, no. 1, 2000.
Vancouver Yemenicioğlu A, Cemeroğlu B. Meyvelere Isıl Yolla Karantina Uygulanması: Isı Uygulamasında Kullanılacak Sıcaklık-Süre Limitlerinin Belirlenmesi. The Journal of Food. 2000;25(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/