BibTex RIS Cite

A Research on Oil Quality of Some Selected Safflower (Carthamus tinctorius L.) Seeds (Turkish with English Abstract)

Year 1990, Volume: 15 Issue: 1, - , 01.02.1990

Abstract

In this research, summer and winter seeds of open pollinated cross-bred lines of 6 foreign originated safflower varieties which are still breeding at the Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, Ankara University were selected and oil ratios, physical and chemical properties and fatty acid compositions of the oils extracted from these selected seeds were determined by gas chromatography. Analysis results indicate that the crude oil contents of the safflower seeds varied between 31% and 39%. For the seeds of safflower varieties and cross-bred lines as their hulls thinned, hull ratios decreased but hulled seed ratios and crude oil ratios increased. Safflower oil is an edible oil in classification which contains high level unsaturated fatty acids. The linoleic acid content which is one of the essential fatty acids were determined to be up to 81% of the total fatty acids in some cross-bred lines.   

Seçilmiş bazı Aspir (Carthamus tinctorius L.) Döllerinin Yağ Kaliteleri Üzerinde Araştırmalar

Year 1990, Volume: 15 Issue: 1, - , 01.02.1990

Abstract

Araştırmada, A.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünde, halen ıslah çalışmaları devam etmekte olan yabancı orijinli 6 aspir çeşidinden seçilmiş ve açıkta tozlanmış melez döllerin, yazlık ve kışlık tohumlarının yağ miktarları, yağların fiziksel ve kimyasal özellikleri, bu yağların içerdiği yağ asitlerinin cins ve miktarları gaz kromatografisi ile belirlenmiştir. Bulgulara göre aspir tohumları, %31-39 arasında yağ içermektedir. Çeşit ve melez döllere ait tohumlarda, kabuk inceldikçe kabuk oranı azalmakta, iç oranı ve tohumun yağ miktarı artmaktadır. Aspir yağı yenebilen bitkisel yağlar sınıfına girmektedir. Bu yağın, doymamış yağ asitlerince zengin olduğu, esansiyel bir yağ çeşidi olan linolenik asidin (C18:2) bazı melez döllerde %81’e yakın değerler aldığı saptanmıştır.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Ayten Doğan This is me

Münire Serinç This is me

Publication Date February 1, 1990
Published in Issue Year 1990 Volume: 15 Issue: 1

Cite

APA Doğan, A. ., & Serinç, M. . (1990). Seçilmiş bazı Aspir (Carthamus tinctorius L.) Döllerinin Yağ Kaliteleri Üzerinde Araştırmalar. Gıda, 15(1).
AMA Doğan A, Serinç M. Seçilmiş bazı Aspir (Carthamus tinctorius L.) Döllerinin Yağ Kaliteleri Üzerinde Araştırmalar. The Journal of Food. February 1990;15(1).
Chicago Doğan, Ayten, and Münire Serinç. “Seçilmiş Bazı Aspir (Carthamus Tinctorius L.) Döllerinin Yağ Kaliteleri Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 15, no. 1 (February 1990).
EndNote Doğan A, Serinç M (February 1, 1990) Seçilmiş bazı Aspir (Carthamus tinctorius L.) Döllerinin Yağ Kaliteleri Üzerinde Araştırmalar. Gıda 15 1
IEEE A. . Doğan and M. . Serinç, “Seçilmiş bazı Aspir (Carthamus tinctorius L.) Döllerinin Yağ Kaliteleri Üzerinde Araştırmalar”, The Journal of Food, vol. 15, no. 1, 1990.
ISNAD Doğan, Ayten - Serinç, Münire. “Seçilmiş Bazı Aspir (Carthamus Tinctorius L.) Döllerinin Yağ Kaliteleri Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 15/1 (February 1990).
JAMA Doğan A, Serinç M. Seçilmiş bazı Aspir (Carthamus tinctorius L.) Döllerinin Yağ Kaliteleri Üzerinde Araştırmalar. The Journal of Food. 1990;15.
MLA Doğan, Ayten and Münire Serinç. “Seçilmiş Bazı Aspir (Carthamus Tinctorius L.) Döllerinin Yağ Kaliteleri Üzerinde Araştırmalar”. Gıda, vol. 15, no. 1, 1990.
Vancouver Doğan A, Serinç M. Seçilmiş bazı Aspir (Carthamus tinctorius L.) Döllerinin Yağ Kaliteleri Üzerinde Araştırmalar. The Journal of Food. 1990;15(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/