In this research, it was aimed; to enrich the traditional food “simit” with zinc and iron minerals, and to determine the bioavailabilities of zinc and iron, effects of ayran (a drink made of yogurt and water) and tea when they are consumed together with simit on mineral bioavailability. Also effect of phytic acid in cereal foods on bioavailability of iron and zinc was studied. We determined contents of iron and zinc minerals and in vitro mineral bioavailability in control simit, enriched simit with iron and zinc minerals, tea + enriched simit and ayran + enriched simit and contents of phytic acid in control and enriched simit. Bioavailabilities of iron and zinc minerals in control and enriched simit were found as 3.14 %, 6.78 % and 1.96 %, 2.84 %, respectively. Contents of phytic acid were found 0.154 g/100g and 0.159 g/100g in control and enriched simit, respectively. Bioavailabilities of iron mineral were determined 2.14 % and 2.23 %; bioavailabilities of zinc mineral were determined 6.38 % and 5.09 % when enriched simit consumed with ayran and tea, respectively. When enriched simit consumed with tea and ayran, bioavailability of zinc mineral increased. Mineral bioavailability of phytate:iron and phytate:zinc were evaluated according to their molar ratio calculations.
Iron zinc enrichment bioavailability phytic acid phytate:iron molar ratio phytate:zinc molar ratio
Bu çalışmada, Türkiye’de sıklıkla görülen mineral yetersizliğine bağlı beslenme sorunlarına bir yaklaşım olması açısından geleneksel bir gıda olan simidin demir ve çinko mineralleri ile zenginleştirilmesi, bu minerallerin biyoyararlılığı ve genellikle simit ile birlikte tüketilen çay ve ayran içeceklerinin mineral biyoyararlılığı üzerine etkileri ve ayrıca tahıllı gıdalarda bulunan fitik asidin mineral biyoyararlılığına etkisinin saptanması amaçlanmıştır. Bu amaçla, simit, demir ve çinko mineralleri ile zenginleştirilmiş simit, çay + zenginleştirilmiş simit ve ayran + zenginleştirilmiş simit örneklerinde demir ve çinko minerallerinin içerikleri ve in vitro mineral biyoyararlılıkları saptanmıştır. Simit, demir ve çinko mineralleri ile zenginleştirilmiş simit örneklerinde fitik asit içerikleri de belirlenmiştir. Çalışma sonucunda; simitteki demir ve çinko minerallerinin biyoyararlılıkları sırasıyla % 3.14 ve % 6.78; zenginleştirilmiş simitteki bu minerallerin biyoyararlılıkları sırasıyla % 1.96 ve % 2.84 olarak saptanmıştır. Demir mineralinin biyoyararlılığı simit ayran ve çayla tüketildiği zaman sırasıyla % 2.14 ile % 2.23; çinko mineralinin biyoyararlılığı sırasıyla % 6.38 ve % 5.09 olarak belirlenmiştir. Çay ve ayran zenginleştirilmiş simit ile birlikte tüketildiği zaman demir mineralinin biyoyararlılığının değişmediği; çinko mineralinin biyoyararlılığının arttığı saptanmıştır. Simit ve zenginleştirilmiş simitteki fitik asit içerikleri sırasıyla 0.154 g/100g ve 0.159 g/100g olarak belirlenmiştir. Fitat:demir minerali ve fitat:çinko minerali molar oranları hesaplanarak mineral biyoyararlılığı değerlendirilmiştir.
Demir çinko zenginleştirme biyoyararlılık fitik asit fitat:demir molar oranı fitat:çinko molar oranı
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | February 1, 2011 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 36 Issue: 1 |