BibTex RIS Cite

Effect of High Hydrostatic Pressurization (HHP) Variable Parameters on D and Z Values of Listeria Innocua (Turkish with English Abstract)

Year 2000, Volume: 25 Issue: 3, - , 01.06.2000

Abstract

in this study, the combined effectiveness of 138 to 345 MPa, 25 to 50°C and 5 to 30 min to Listeria innocua (which is not pathogen but has similar characteristics with pathogen Listeria monocytogenes)in 0,1% peptone solution is studied. A proportionately greater sensitivity of the cells to 50°C at 345 MPa was observed whereas the strain is not sensitive to 50°C under normal conditions. The results also show that L.innocua cells can be killed by hydrostatic pressure at a predictable rate, even at temperatures at which the strain would normally grow (≤40°C). Under the study conditions only the combination of 345 MPa, 50°C and 9,1 min can reduce the viability of this species by 7 logs with a z value of 173,1 MPa. 

Yüksek Hidrostatik Basınç (YHB) Değişken Parametrelerinin Listeria innocua Hücrelerinin D ve Z Değerleri Üzerine Etkisi

Year 2000, Volume: 25 Issue: 3, - , 01.06.2000

Abstract

Bu çalışmada 138-345 MPa yüksek hidrostatik basınç, 25-50°C sıcaklık ve 5-30 dakika zaman kombinasyonlarının %0,1'lik pepton solüsyonu içerisindeki (patojen olmayan fakat diğer tüm özellikleri patojen Listeria monocytogenes ile benzer) Listeria innocua suşunun canlılığı­na etkileri çalışılmıştır. Normal koşullarda 50°C sıcaklığa hassas olmayan L. innocua hücrelerinin 345 MPa basınç ve 50°C sıcaklık kombinasyo­nuna karşı hassasiyet geliştirdikleri gözlenmiştir. Sonuçlar L. innocua hücrelerinin normal koşulardaki büyüme sıcaklıklarında (≤40°C) bile hidros­tatik basınç kullanılarak öldürülebileceklerini göstermektedir. Çalışılan değerler içinde 50°C'de 345 MPa basıncın hücre canlılığını 9,1 dakikada 7 log azalttığı ve bu koşullarda z-değerinin 173,1 MPa olduğu bulunmuştur.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Hami Alpas This is me

Faruk Bozoğlu This is me

Publication Date June 1, 2000
Published in Issue Year 2000 Volume: 25 Issue: 3

Cite

APA Alpas, H. ., & Bozoğlu, F. . (2000). Yüksek Hidrostatik Basınç (YHB) Değişken Parametrelerinin Listeria innocua Hücrelerinin D ve Z Değerleri Üzerine Etkisi. Gıda, 25(3).
AMA Alpas H, Bozoğlu F. Yüksek Hidrostatik Basınç (YHB) Değişken Parametrelerinin Listeria innocua Hücrelerinin D ve Z Değerleri Üzerine Etkisi. The Journal of Food. June 2000;25(3).
Chicago Alpas, Hami, and Faruk Bozoğlu. “Yüksek Hidrostatik Basınç (YHB) Değişken Parametrelerinin Listeria Innocua Hücrelerinin D Ve Z Değerleri Üzerine Etkisi”. Gıda 25, no. 3 (June 2000).
EndNote Alpas H, Bozoğlu F (June 1, 2000) Yüksek Hidrostatik Basınç (YHB) Değişken Parametrelerinin Listeria innocua Hücrelerinin D ve Z Değerleri Üzerine Etkisi. Gıda 25 3
IEEE H. . Alpas and F. . Bozoğlu, “Yüksek Hidrostatik Basınç (YHB) Değişken Parametrelerinin Listeria innocua Hücrelerinin D ve Z Değerleri Üzerine Etkisi”, The Journal of Food, vol. 25, no. 3, 2000.
ISNAD Alpas, Hami - Bozoğlu, Faruk. “Yüksek Hidrostatik Basınç (YHB) Değişken Parametrelerinin Listeria Innocua Hücrelerinin D Ve Z Değerleri Üzerine Etkisi”. Gıda 25/3 (June 2000).
JAMA Alpas H, Bozoğlu F. Yüksek Hidrostatik Basınç (YHB) Değişken Parametrelerinin Listeria innocua Hücrelerinin D ve Z Değerleri Üzerine Etkisi. The Journal of Food. 2000;25.
MLA Alpas, Hami and Faruk Bozoğlu. “Yüksek Hidrostatik Basınç (YHB) Değişken Parametrelerinin Listeria Innocua Hücrelerinin D Ve Z Değerleri Üzerine Etkisi”. Gıda, vol. 25, no. 3, 2000.
Vancouver Alpas H, Bozoğlu F. Yüksek Hidrostatik Basınç (YHB) Değişken Parametrelerinin Listeria innocua Hücrelerinin D ve Z Değerleri Üzerine Etkisi. The Journal of Food. 2000;25(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/