Çay bitkisi nitrat depo eden bitkilerdendir. Literatürde çayda nitrat miktarı üzerinde bilgiye rastlanmamıştır. Bu araştırma çaylarımızda nitrat miktarlarının açığa çıkarılmasının yararlı olacağı düşüncesiyle ele alınmıştır. Araştırmada materyal olarak toplam 30 örnek incelenmiştir. Örneklerin nem, kurumadde, kül, demde nitrat miktarları ve demlenme süreleri saptanmıştır. Nem miktarı %6.3-7.9 arasında değişir bulunmuştur. Kül miktarı nemli ağırlıkta %3.65-7.28 arasında bulunmuştur. Demleme süreleri 3.5 dak. İle 18.0 dak. Arasında değişir bulunmuştur. Çeşitli çayların demlenme sürelerinin büyük ölçüde farklılık gösterebileceği dikkati çekmiştir. Elde olunan demlerde nitrat miktarları 0.65-1.67 mg N2O5/l arasında bulunmuştur. Araştırma sonuçları çay deminde bulunan nitratın sağlık yönünden sakıncalı düzeylerde olmadığını göstermiştir.
Çay bitkisi nitrat depo eden bitkilerdendir. Literatürde çayda nitrat miktarı üzerinde bilgiye rastlanmamıştır. Bu araştırma çaylarımızda nitrat miktarlarının açığa çıkarılmasının yararlı olacağı düşüncesiyle ele alınmıştır. Araştırmada materyal olarak toplam 30 örnek incelenmiştir. Örneklerin nem, kurumadde, kül, demde nitrat miktarları ve demlenme süreleri saptanmıştır. Nem miktarı %6.3-7.9 arasında değişir bulunmuştur. Kül miktarı nemli ağırlıkta %3.65-7.28 arasında bulunmuştur. Demleme süreleri 3.5 dak. İle 18.0 dak. Arasında değişir bulunmuştur. Çeşitli çayların demlenme sürelerinin büyük ölçüde farklılık gösterebileceği dikkati çekmiştir. Elde olunan demlerde nitrat miktarları 0.65-1.67 mg N2O5/l arasında bulunmuştur. Araştırma sonuçları çay deminde bulunan nitratın sağlık yönünden sakıncalı düzeylerde olmadığını göstermiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 1983 |
Published in Issue | Year 1983 Volume: 8 Issue: 6 |