BibTex RIS Cite

Oil Production and Microorganisms (Turkish with English Abstract)

Year 2000, Volume: 25 Issue: 4, - , 01.08.2000

Abstract

Microorganisms can produce a wider range of lipid types than either plants or animals. These lipids range from simple lipids such as triglycerides, to complex and unusual lipids such as polyisopropenoid ether. Generally, a well-balanced medium reduces the production of oil. There should be no more than enough of growing nutrients (such as nitrogen) to increase the production of cell population, and medium should be rich in some fermentable carbon source. The factors such as inorganic salts, vitamins, oxygen supply, temperature and pH are greatly effective on either content or composition of oil. 

Yağ Üretimi ve Mikroorganizmalar

Year 2000, Volume: 25 Issue: 4, - , 01.08.2000

Abstract

Mikroorganizmalar diğer bitki ve hayvanlardan farklı olarak, oldukça çeşitli yağ üretebilmektedirler. Bunlar trigliseritler gibi basit lipitler­den, poliisopropenoid eter gibi doğada pek rastlanılmayan kompleks lipitlere kadar uzanmaktadır. Genellikle besiyeri ortamı mikroorganizmaların gelişimi için gerekli bütün besin elementlerini içerecek şekilde hazırlanırsa, yağ üretimi düşmektedir. Hücre sayısını artıran besin elementleri (özellikle N) belirli düzeyde olmalı ve ortam glukoz gibi fermente olabilir karbon kaynaklarınca zenginleştirilmelidir. İnorganik tuzlar, vitaminler, oksijen miktarı ortam sıcaklığı ve pH gibi faktörler gerek üretilecek yağ miktarını, gerekse bileşimini etkilemektedir.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Yüksel Denli This is me

Aziz Tekin This is me

Publication Date August 1, 2000
Published in Issue Year 2000 Volume: 25 Issue: 4

Cite

APA Denli, Y. ., & Tekin, A. . (2000). Yağ Üretimi ve Mikroorganizmalar. Gıda, 25(4).
AMA Denli Y, Tekin A. Yağ Üretimi ve Mikroorganizmalar. The Journal of Food. August 2000;25(4).
Chicago Denli, Yüksel, and Aziz Tekin. “Yağ Üretimi Ve Mikroorganizmalar”. Gıda 25, no. 4 (August 2000).
EndNote Denli Y, Tekin A (August 1, 2000) Yağ Üretimi ve Mikroorganizmalar. Gıda 25 4
IEEE Y. . Denli and A. . Tekin, “Yağ Üretimi ve Mikroorganizmalar”, The Journal of Food, vol. 25, no. 4, 2000.
ISNAD Denli, Yüksel - Tekin, Aziz. “Yağ Üretimi Ve Mikroorganizmalar”. Gıda 25/4 (August 2000).
JAMA Denli Y, Tekin A. Yağ Üretimi ve Mikroorganizmalar. The Journal of Food. 2000;25.
MLA Denli, Yüksel and Aziz Tekin. “Yağ Üretimi Ve Mikroorganizmalar”. Gıda, vol. 25, no. 4, 2000.
Vancouver Denli Y, Tekin A. Yağ Üretimi ve Mikroorganizmalar. The Journal of Food. 2000;25(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/