Microorganisms can produce a wider range of lipid types than either plants or animals. These lipids range from simple lipids such as triglycerides, to complex and unusual lipids such as polyisopropenoid ether. Generally, a well-balanced medium reduces the production of oil. There should be no more than enough of growing nutrients (such as nitrogen) to increase the production of cell population, and medium should be rich in some fermentable carbon source. The factors such as inorganic salts, vitamins, oxygen supply, temperature and pH are greatly effective on either content or composition of oil.
Mikroorganizmalar diğer bitki ve hayvanlardan farklı olarak, oldukça çeşitli yağ üretebilmektedirler. Bunlar trigliseritler gibi basit lipitlerden, poliisopropenoid eter gibi doğada pek rastlanılmayan kompleks lipitlere kadar uzanmaktadır. Genellikle besiyeri ortamı mikroorganizmaların gelişimi için gerekli bütün besin elementlerini içerecek şekilde hazırlanırsa, yağ üretimi düşmektedir. Hücre sayısını artıran besin elementleri (özellikle N) belirli düzeyde olmalı ve ortam glukoz gibi fermente olabilir karbon kaynaklarınca zenginleştirilmelidir. İnorganik tuzlar, vitaminler, oksijen miktarı ortam sıcaklığı ve pH gibi faktörler gerek üretilecek yağ miktarını, gerekse bileşimini etkilemektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2000 |
Published in Issue | Year 2000 Volume: 25 Issue: 4 |