Use of activated carbon in apple juice concentrate producing is novel procedure in the world. In this research different amount of activated carbon were used under different procedural durations for improving apple juice concentrate (ajc) color. Apple juice concentrate color were improved with different amounts of activated carbon same procedural duration times. Improving ratio in color is differed between 24.30-136.18%, same amount activated carbon and different procedural duration did not change the color considerably. Optimum amount activated carbon is determined as 2.70 g Per liter and procedural duration is found 10-20 minutes. In apple juice under pH 3.5 color improving ratio is increased. In this case color improving ratio was 106.21% comparing blank sample. Use of activated carbon gave good results under laboratory temperature.
Elma suyu konsantresi üretiminde aktif kömür kullanımı dünyada çok yeni bir uygulamadır. Bu araştırmada ESK rengini iyileştirmek amacıyla farklı uygulama süresi ve miktarda aktif kömür kullanılmıştır. Farklı miktarda ve aynı temas süresinde aktif kömür renkte %24.30-136.18 düzeyinde iyileşme sağlamıştır. Aynı miktarda aktif kömür kullanımında temas süresinin artırılması sonucu fazla etkilememiştir. Optimum aktif kömür miktarı 3.75 g/L ve optimum temas süresi ise 10-20 dakika olarak belirlenmiştir. Elma suyunun pH değerinin 3.5 olduğu durumda renkte iyileşme oranı artmıştır. Bu koşulda tanık deneye göre %106.21 düzeyinde renk iyileşmesi belirlenmiştir. Aktif kömür uygulamasının oda sıcaklığında yapılması iyi sonuç vermektedir.
Kolukısa, G. ., Artık, N. ., & Yıldız, O. . (1990). Aktif Kömürün Renk Kontrolü Amacıyla Elma Suyu Konsantresi (ESK) Üretiminde Kullanılması. Gıda, 15(5).
AMA
Kolukısa G, Artık N, Yıldız O. Aktif Kömürün Renk Kontrolü Amacıyla Elma Suyu Konsantresi (ESK) Üretiminde Kullanılması. The Journal of Food. October 1990;15(5).
Chicago
Kolukısa, Gonca, Nevzat Artık, and Osman Yıldız. “Aktif Kömürün Renk Kontrolü Amacıyla Elma Suyu Konsantresi (ESK) Üretiminde Kullanılması”. Gıda 15, no. 5 (October 1990).
EndNote
Kolukısa G, Artık N, Yıldız O (October 1, 1990) Aktif Kömürün Renk Kontrolü Amacıyla Elma Suyu Konsantresi (ESK) Üretiminde Kullanılması. Gıda 15 5
IEEE
G. . Kolukısa, N. . Artık, and O. . Yıldız, “Aktif Kömürün Renk Kontrolü Amacıyla Elma Suyu Konsantresi (ESK) Üretiminde Kullanılması”, The Journal of Food, vol. 15, no. 5, 1990.
ISNAD
Kolukısa, Gonca et al. “Aktif Kömürün Renk Kontrolü Amacıyla Elma Suyu Konsantresi (ESK) Üretiminde Kullanılması”. Gıda 15/5 (October 1990).
JAMA
Kolukısa G, Artık N, Yıldız O. Aktif Kömürün Renk Kontrolü Amacıyla Elma Suyu Konsantresi (ESK) Üretiminde Kullanılması. The Journal of Food. 1990;15.
MLA
Kolukısa, Gonca et al. “Aktif Kömürün Renk Kontrolü Amacıyla Elma Suyu Konsantresi (ESK) Üretiminde Kullanılması”. Gıda, vol. 15, no. 5, 1990.
Vancouver
Kolukısa G, Artık N, Yıldız O. Aktif Kömürün Renk Kontrolü Amacıyla Elma Suyu Konsantresi (ESK) Üretiminde Kullanılması. The Journal of Food. 1990;15(5).