BibTex RIS Cite

Use of Activated Carbon for Color Control During the Apple Juice Concentrate (AJC) Producing (Turkish with English Abstract)

Year 1990, Volume: 15 Issue: 5, - , 01.10.1990

Abstract

Use of activated carbon in apple juice concentrate producing is novel procedure in the world. In this research different amount of activated carbon were used under different procedural durations for improving apple juice concentrate (ajc) color. Apple juice concentrate color were improved with different amounts of activated carbon same procedural duration times. Improving ratio in color is differed between 24.30-136.18%, same amount activated carbon and different procedural duration did not change the color considerably. Optimum amount activated carbon is determined as 2.70 g Per liter and procedural duration is found 10-20 minutes. In apple juice under pH 3.5 color improving ratio is increased. In this case color improving ratio was 106.21% comparing blank sample. Use of activated carbon gave good results under laboratory temperature.   

Aktif Kömürün Renk Kontrolü Amacıyla Elma Suyu Konsantresi (ESK) Üretiminde Kullanılması

Year 1990, Volume: 15 Issue: 5, - , 01.10.1990

Abstract

Elma suyu konsantresi üretiminde aktif kömür kullanımı dünyada çok yeni bir uygulamadır. Bu araştırmada ESK rengini iyileştirmek amacıyla farklı uygulama süresi ve miktarda aktif kömür kullanılmıştır. Farklı miktarda ve aynı temas süresinde aktif kömür renkte %24.30-136.18 düzeyinde iyileşme sağlamıştır. Aynı miktarda aktif kömür kullanımında temas süresinin artırılması sonucu fazla etkilememiştir. Optimum aktif kömür miktarı 3.75 g/L ve optimum temas süresi ise 10-20 dakika olarak belirlenmiştir. Elma suyunun pH değerinin 3.5 olduğu durumda renkte iyileşme oranı artmıştır. Bu koşulda tanık deneye göre %106.21 düzeyinde renk iyileşmesi belirlenmiştir. Aktif kömür uygulamasının oda sıcaklığında yapılması iyi sonuç vermektedir.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Gonca Kolukısa This is me

Nevzat Artık This is me

Osman Yıldız This is me

Publication Date October 1, 1990
Published in Issue Year 1990 Volume: 15 Issue: 5

Cite

APA Kolukısa, G. ., Artık, N. ., & Yıldız, O. . (1990). Aktif Kömürün Renk Kontrolü Amacıyla Elma Suyu Konsantresi (ESK) Üretiminde Kullanılması. Gıda, 15(5).
AMA Kolukısa G, Artık N, Yıldız O. Aktif Kömürün Renk Kontrolü Amacıyla Elma Suyu Konsantresi (ESK) Üretiminde Kullanılması. The Journal of Food. October 1990;15(5).
Chicago Kolukısa, Gonca, Nevzat Artık, and Osman Yıldız. “Aktif Kömürün Renk Kontrolü Amacıyla Elma Suyu Konsantresi (ESK) Üretiminde Kullanılması”. Gıda 15, no. 5 (October 1990).
EndNote Kolukısa G, Artık N, Yıldız O (October 1, 1990) Aktif Kömürün Renk Kontrolü Amacıyla Elma Suyu Konsantresi (ESK) Üretiminde Kullanılması. Gıda 15 5
IEEE G. . Kolukısa, N. . Artık, and O. . Yıldız, “Aktif Kömürün Renk Kontrolü Amacıyla Elma Suyu Konsantresi (ESK) Üretiminde Kullanılması”, The Journal of Food, vol. 15, no. 5, 1990.
ISNAD Kolukısa, Gonca et al. “Aktif Kömürün Renk Kontrolü Amacıyla Elma Suyu Konsantresi (ESK) Üretiminde Kullanılması”. Gıda 15/5 (October 1990).
JAMA Kolukısa G, Artık N, Yıldız O. Aktif Kömürün Renk Kontrolü Amacıyla Elma Suyu Konsantresi (ESK) Üretiminde Kullanılması. The Journal of Food. 1990;15.
MLA Kolukısa, Gonca et al. “Aktif Kömürün Renk Kontrolü Amacıyla Elma Suyu Konsantresi (ESK) Üretiminde Kullanılması”. Gıda, vol. 15, no. 5, 1990.
Vancouver Kolukısa G, Artık N, Yıldız O. Aktif Kömürün Renk Kontrolü Amacıyla Elma Suyu Konsantresi (ESK) Üretiminde Kullanılması. The Journal of Food. 1990;15(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/