BibTex RIS Cite

Effects on Nitrosomyoglobine and Residual Nitrite Contents of the Frankfurter Production (Turkish with English Abstract)

Year 1991, Volume: 16 Issue: 2, - , 01.04.1991

Abstract

Colour is an important criteria in meat products. Nitrite is a curing component, which is introduced into the product colour forms, nitrosomyoglobine, by reacting with myoglobine. In this study; to a control group and to each of four different additives, three nitrite containing (100, 125, 150 ppm) salt were used. The products are investigated pH, nitrosomyoglobine and residual nitrite contents. Different, nitrite levels effected nitrosomyoglobine conversion, but, different additives effected residual nitrite content and pH in the products.   

Sosis Üretiminde Nitrosomyoglobin ve Kalıntı Nitrit Miktarını Etkileyen Faktörler

Year 1991, Volume: 16 Issue: 2, - , 01.04.1991

Abstract

Et ürünlerinde önemli kalite kriteri olan renk, kürleme maddesi olan nitrit ile myoglobin’in reaksiyonu sonucu olan nitrosomyoglobin miktarına bağlıdır. Bu çalışmada; sosis üretiminde üç farklı nitrit konsantrasyonunda (100, 125, 150 ppm) kontrol grubu ile dört farklı katkı maddesi denenmiş, ürünlerde nitrosomyoglobin, kalıntı nitrit miktarı ve pH analizleri yapılmıştır. Katılan nitrit oranlarının nitrosomyoglobin dönüşümünü etkilediği, katkı maddelerinin ise; kalıntı nitrit miktarı ve ürün pH’sı üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Aydın Öztan This is me

Halil Vural This is me

Recep Helvacı This is me

Publication Date April 1, 1991
Published in Issue Year 1991 Volume: 16 Issue: 2

Cite

APA Öztan, A. ., Vural, H. ., & Helvacı, R. . (1991). Sosis Üretiminde Nitrosomyoglobin ve Kalıntı Nitrit Miktarını Etkileyen Faktörler. Gıda, 16(2).
AMA Öztan A, Vural H, Helvacı R. Sosis Üretiminde Nitrosomyoglobin ve Kalıntı Nitrit Miktarını Etkileyen Faktörler. The Journal of Food. April 1991;16(2).
Chicago Öztan, Aydın, Halil Vural, and Recep Helvacı. “Sosis Üretiminde Nitrosomyoglobin Ve Kalıntı Nitrit Miktarını Etkileyen Faktörler”. Gıda 16, no. 2 (April 1991).
EndNote Öztan A, Vural H, Helvacı R (April 1, 1991) Sosis Üretiminde Nitrosomyoglobin ve Kalıntı Nitrit Miktarını Etkileyen Faktörler. Gıda 16 2
IEEE A. . Öztan, H. . Vural, and R. . Helvacı, “Sosis Üretiminde Nitrosomyoglobin ve Kalıntı Nitrit Miktarını Etkileyen Faktörler”, The Journal of Food, vol. 16, no. 2, 1991.
ISNAD Öztan, Aydın et al. “Sosis Üretiminde Nitrosomyoglobin Ve Kalıntı Nitrit Miktarını Etkileyen Faktörler”. Gıda 16/2 (April 1991).
JAMA Öztan A, Vural H, Helvacı R. Sosis Üretiminde Nitrosomyoglobin ve Kalıntı Nitrit Miktarını Etkileyen Faktörler. The Journal of Food. 1991;16.
MLA Öztan, Aydın et al. “Sosis Üretiminde Nitrosomyoglobin Ve Kalıntı Nitrit Miktarını Etkileyen Faktörler”. Gıda, vol. 16, no. 2, 1991.
Vancouver Öztan A, Vural H, Helvacı R. Sosis Üretiminde Nitrosomyoglobin ve Kalıntı Nitrit Miktarını Etkileyen Faktörler. The Journal of Food. 1991;16(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/