BibTex RIS Cite

A Research on Meat Efficiency and Nutrient Content of Blue Crab (Callinectes Sapidus Rathbun 1896) (Turkish with English Abstract)

Year 2001, Volume: 26 Issue: 3, - , 01.06.2001

Abstract

In this research, it is aimed to determine the efficiency and the nutrient materials of its meat such as moisture, crude protein, crude fat and crude ash of blue crab (Callinectes sapidus). The mean live weigh and meat weight of blue crab was determined as 128.044±10.71 g and 24.365±2.25 g and mean meat yield was23.36±10.71 %. As a result of nutrient materials analysis it was found that the percentages of mean moisture, dry matter, crude protein, crude fat, crude ash, calcium and phosphor of the blue crab's claw meat was 77.40 %, 22.60%, 17.60%, 0.22%, 3.20%, 0.20%, 0.18%, and abdomen meat was 77.80%, 22.20%, 17.50%, 2.40%, 0.37%, 0.09% and 0.04% respectively. 

Mavi Yengecin (Callinectes Sapidus Rathbun 1896) Et Verimi ve Besin Madde İçeriği Üzerine bir Araştırma

Year 2001, Volume: 26 Issue: 3, - , 01.06.2001

Abstract

Bu araştırmada, mavi yengecin (Callinectes sapidus)et verimi ile etinin kuru madde, su, ham protein, ham yağ ve ham kül gibi besin maddelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Mavi yengecin canlı ağırlık ortalaması 128.044±10.71 g, ortalama toplam et miktarı 24.365±2.25 g ve toplam et verimi % 23.060 olarak saptanmıştır. Besin maddeleri ile ilgili analiz sonuçlarına göre; mavi yengecin etinde ortalama su, kuru madde, ham protein, ham yağ, ham kül, kalsiyum ve fosfor oranları kıskaçta sırasıyla %77.40, % 22.60, %17.60, % 0.22, % 3.20, %0.20, %0.18 ve abdomende sırasıyla %77.80, %22.20, %17.50, %2.40, %0.37, %0.09, % 0.04 olarak tespit edilmiştir.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Hasan H. Atar This is me

Murtaza Ölmez This is me

Süleyman Bekcan This is me

Selçuk Seçer This is me

Publication Date June 1, 2001
Published in Issue Year 2001 Volume: 26 Issue: 3

Cite

APA Atar, H. H. ., Ölmez, M. ., Bekcan, S. ., Seçer, S. . (2001). Mavi Yengecin (Callinectes Sapidus Rathbun 1896) Et Verimi ve Besin Madde İçeriği Üzerine bir Araştırma. Gıda, 26(3).
AMA Atar HH, Ölmez M, Bekcan S, Seçer S. Mavi Yengecin (Callinectes Sapidus Rathbun 1896) Et Verimi ve Besin Madde İçeriği Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. June 2001;26(3).
Chicago Atar, Hasan H., Murtaza Ölmez, Süleyman Bekcan, and Selçuk Seçer. “Mavi Yengecin (Callinectes Sapidus Rathbun 1896) Et Verimi Ve Besin Madde İçeriği Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 26, no. 3 (June 2001).
EndNote Atar HH, Ölmez M, Bekcan S, Seçer S (June 1, 2001) Mavi Yengecin (Callinectes Sapidus Rathbun 1896) Et Verimi ve Besin Madde İçeriği Üzerine bir Araştırma. Gıda 26 3
IEEE H. H. . Atar, M. . Ölmez, S. . Bekcan, and S. . Seçer, “Mavi Yengecin (Callinectes Sapidus Rathbun 1896) Et Verimi ve Besin Madde İçeriği Üzerine bir Araştırma”, The Journal of Food, vol. 26, no. 3, 2001.
ISNAD Atar, Hasan H. et al. “Mavi Yengecin (Callinectes Sapidus Rathbun 1896) Et Verimi Ve Besin Madde İçeriği Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 26/3 (June 2001).
JAMA Atar HH, Ölmez M, Bekcan S, Seçer S. Mavi Yengecin (Callinectes Sapidus Rathbun 1896) Et Verimi ve Besin Madde İçeriği Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. 2001;26.
MLA Atar, Hasan H. et al. “Mavi Yengecin (Callinectes Sapidus Rathbun 1896) Et Verimi Ve Besin Madde İçeriği Üzerine Bir Araştırma”. Gıda, vol. 26, no. 3, 2001.
Vancouver Atar HH, Ölmez M, Bekcan S, Seçer S. Mavi Yengecin (Callinectes Sapidus Rathbun 1896) Et Verimi ve Besin Madde İçeriği Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. 2001;26(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/