Listeria monocytogenes son yıllarda gıdalarla bulaşan patojen bir mikroorganizma olarak gıda endüstrisinde önemli bir sorun haline gelmiştir. L. monocytogenes insanlarda ve hayvanlarda öldürücü olabilen Listeriosis hastalığının etkenidir (Farber ve Losos, 1988). Hamile kadınlar, yeni doğmuş bebekler ve immuna yetersizliği görülen yetişkinlerde hastalığa yakalanma eğilimi daha fazladır (Marth, 1988; Kaytanlı ve Kaytanlı, 1989). Özellikle 1983 yılından itibaren L. monocytogenes bulaşılı Meksika tipi beyaz peynir ve pastörize sütlerin neden olduğu en az 150 listeriosis vakasının ortaya çıkması ve bunların 54’ünün ölümle sonuçlanması (Ryser ve Marth, 1988) dikkatleri bu mikroorganizma üzerine çevrilmiş ve bu konuda yoğun araştırmalar başlatılmıştır.L. monocytogenes doğada çok yaygın olarak bulunan bir bakteridir. Bu bakteri bugüne kadar toprak, çamur, bitkiler, evcil çiftlik hayvanları, kümes hayvanları, balık ve diğer deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, silolarda depolanan ürünler, yüzey suları, artık sular, dışkı ve lağım suları gibi pek çok kaynaktan izole edilmiştir (Brickett, 1988; Al-Ghazali, 1988).
Listeria monocytogenes son yıllarda gıdalarla bulaşan patojen bir mikroorganizma olarak gıda endüstrisinde önemli bir sorun haline gelmiştir. L. monocytogenes insanlarda ve hayvanlarda öldürücü olabilen Listeriosis hastalığının etkenidir (Farber ve Losos, 1988). Hamile kadınlar, yeni doğmuş bebekler ve immuna yetersizliği görülen yetişkinlerde hastalığa yakalanma eğilimi daha fazladır (Marth, 1988; Kaytanlı ve Kaytanlı, 1989). Özellikle 1983 yılından itibaren L. monocytogenes bulaşılı Meksika tipi beyaz peynir ve pastörize sütlerin neden olduğu en az 150 listeriosis vakasının ortaya çıkması ve bunların 54’ünün ölümle sonuçlanması (Ryser ve Marth, 1988) dikkatleri bu mikroorganizma üzerine çevrilmiş ve bu konuda yoğun araştırmalar başlatılmıştır.L. monocytogenes doğada çok yaygın olarak bulunan bir bakteridir. Bu bakteri bugüne kadar toprak, çamur, bitkiler, evcil çiftlik hayvanları, kümes hayvanları, balık ve diğer deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, silolarda depolanan ürünler, yüzey suları, artık sular, dışkı ve lağım suları gibi pek çok kaynaktan izole edilmiştir (Brickett, 1988; Al-Ghazali, 1988).
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 1991 |
Published in Issue | Year 1991 Volume: 16 Issue: 3 |