BibTex RIS Cite

An Evaluation of the Colour of Red Wines Produced by Carbonic Maceration Method According to “Hunter Colour System” (Turkish with English Abstract)

Year 2001, Volume: 26 Issue: 5, - , 01.10.2001

Abstract

In this study, the color of red wines produced by carbonic maceration method by using Carignan end Grenache red grape varieties were analyzed in the Hunter Lab. Model D25. The results were studied to the system in question. In the trials, the maceration time of the grapes was planned as two groups for 5 and 10 days and during these two maceration periods in question, temperature values of 25-30°C and 20-35°C were used in group l and group 2 respectively. It was observed that long maceration time and high maceration temperature was very important for the grapes having low anthocyanin content. Related with color measurement; significant darkness in the color of wines produced were observed during the maceration time of 10 days. It was also detected that the increase in color was lower when the time was prolonged for the applications applied at 35°C.  

Maceration Carbonique Yöntemiyle Üretilen Kırmızı Şaraplarda Renk Olgusunun Hunter Renk Sistemine Göre Değerlendirilmesi

Year 2001, Volume: 26 Issue: 5, - , 01.10.2001

Abstract

Araştırma Carignan ve Grenache siyah üzüm çeşitlerinin maceration carbonigue yöntemi ile üretilen kırmızı şarapların renkleri Hunter Lab. Model D25 renk farklılığını ölçme cihazında analiz edilmiş ve elde edilen sonuçlar bu sisteme göre değerlendirilmiştir. Denemelerde örneklerin maserasyon süreleri 5 ve 10 gün olarak iki grupta planlanmış ve sözü edilen bu iki maserasyon süresinde 1. deneme grubunda 25-30°C'de 2. deneme grubunda ise 20-25°C'de sıcaklık uygulamaları yapılmıştır. Renk ölçümü ile ilgili olarak üzümlerin 5 günlük maserasyon sürelerinin 10 güne çıkarılmasıyla elde edilen şarapların renginde önemli düzeyde artışların meydana geldiği gözlenmiş 35°C'de yapılan uygulamalarda ise sürenin uzamasıyla renk artışının daha az olduğu belirlenmiştir.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Ufuk Yücel This is me

Publication Date October 1, 2001
Published in Issue Year 2001 Volume: 26 Issue: 5

Cite

APA Yücel, U. . (2001). Maceration Carbonique Yöntemiyle Üretilen Kırmızı Şaraplarda Renk Olgusunun Hunter Renk Sistemine Göre Değerlendirilmesi. Gıda, 26(5).
AMA Yücel U. Maceration Carbonique Yöntemiyle Üretilen Kırmızı Şaraplarda Renk Olgusunun Hunter Renk Sistemine Göre Değerlendirilmesi. The Journal of Food. October 2001;26(5).
Chicago Yücel, Ufuk. “Maceration Carbonique Yöntemiyle Üretilen Kırmızı Şaraplarda Renk Olgusunun Hunter Renk Sistemine Göre Değerlendirilmesi”. Gıda 26, no. 5 (October 2001).
EndNote Yücel U (October 1, 2001) Maceration Carbonique Yöntemiyle Üretilen Kırmızı Şaraplarda Renk Olgusunun Hunter Renk Sistemine Göre Değerlendirilmesi. Gıda 26 5
IEEE U. . Yücel, “Maceration Carbonique Yöntemiyle Üretilen Kırmızı Şaraplarda Renk Olgusunun Hunter Renk Sistemine Göre Değerlendirilmesi”, The Journal of Food, vol. 26, no. 5, 2001.
ISNAD Yücel, Ufuk. “Maceration Carbonique Yöntemiyle Üretilen Kırmızı Şaraplarda Renk Olgusunun Hunter Renk Sistemine Göre Değerlendirilmesi”. Gıda 26/5 (October 2001).
JAMA Yücel U. Maceration Carbonique Yöntemiyle Üretilen Kırmızı Şaraplarda Renk Olgusunun Hunter Renk Sistemine Göre Değerlendirilmesi. The Journal of Food. 2001;26.
MLA Yücel, Ufuk. “Maceration Carbonique Yöntemiyle Üretilen Kırmızı Şaraplarda Renk Olgusunun Hunter Renk Sistemine Göre Değerlendirilmesi”. Gıda, vol. 26, no. 5, 2001.
Vancouver Yücel U. Maceration Carbonique Yöntemiyle Üretilen Kırmızı Şaraplarda Renk Olgusunun Hunter Renk Sistemine Göre Değerlendirilmesi. The Journal of Food. 2001;26(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/