BibTex RIS Cite

A Research on Fatty Acid Composition of in Some Rapeseed Oils (Turkish with English Abstract)

Year 1991, Volume: 16 Issue: 5, - , 01.10.1991

Abstract

In this research, fatty acid compositions of breeded rapeseed oil which has been thought its utilization as an edible oil in Turkey were investigated. According to the results; in rapeseed oils, palmitic acid 0.0-0.36%, stearic acid 0.05-0.35%, oleic acid 72.30-83.42%, linoleic acid 10.18-21.11%, linolenic acid 1.23-4.07%, eicosenoic acid 0.0-5.52% and erusic acid 0.0-3.01 % were found. In conclusion, erusic acid ratios of the examined rapeseed varieties were below the 5% level proposed by World Health Organization (WHO). Because of this, rapeseed oil could be used as on edible oil in Turkey.   

Bazı Kolza Tohumu Yağlarının Yağ Asitleri Kompozisyonu Üzerine Araştırma

Year 1991, Volume: 16 Issue: 5, - , 01.10.1991

Abstract

Bu çalışmada son yıllarda ülkemizde yenilebilir bir yağ hammaddesi olarak değerlendirilmek istenen, ıslah edilmiş kolza tohumu yağlarının yağ asitleri kompozisyonları araştırılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, kolza yağlarında, palmitik asit %0.0-0.36, stearik asit %0.05-0.35, oleik asit %72.30-83.42, linoleik asit %10.17-21.11, linolenik asit %1.23-4.07, eikosenoik asit %0.0-5.52 ve erüsik asit %0.0-3.01 arasında bulunmuştur. Araştırma sonucuna göre; kullanılan kolza çeşitlerinde erüsik asit oranları, Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nun önerdiği %5 sınırının altında çıkmıştır. Bu nedenle kolza yağı ülkemizde de yemeklik olarak kullanılabilir niteliktedir.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Aziz Tekin This is me

Ayten Doğan This is me

Publication Date October 1, 1991
Published in Issue Year 1991 Volume: 16 Issue: 5

Cite

APA Tekin, A. ., & Doğan, A. . (1991). Bazı Kolza Tohumu Yağlarının Yağ Asitleri Kompozisyonu Üzerine Araştırma. Gıda, 16(5).
AMA Tekin A, Doğan A. Bazı Kolza Tohumu Yağlarının Yağ Asitleri Kompozisyonu Üzerine Araştırma. The Journal of Food. October 1991;16(5).
Chicago Tekin, Aziz, and Ayten Doğan. “Bazı Kolza Tohumu Yağlarının Yağ Asitleri Kompozisyonu Üzerine Araştırma”. Gıda 16, no. 5 (October 1991).
EndNote Tekin A, Doğan A (October 1, 1991) Bazı Kolza Tohumu Yağlarının Yağ Asitleri Kompozisyonu Üzerine Araştırma. Gıda 16 5
IEEE A. . Tekin and A. . Doğan, “Bazı Kolza Tohumu Yağlarının Yağ Asitleri Kompozisyonu Üzerine Araştırma”, The Journal of Food, vol. 16, no. 5, 1991.
ISNAD Tekin, Aziz - Doğan, Ayten. “Bazı Kolza Tohumu Yağlarının Yağ Asitleri Kompozisyonu Üzerine Araştırma”. Gıda 16/5 (October 1991).
JAMA Tekin A, Doğan A. Bazı Kolza Tohumu Yağlarının Yağ Asitleri Kompozisyonu Üzerine Araştırma. The Journal of Food. 1991;16.
MLA Tekin, Aziz and Ayten Doğan. “Bazı Kolza Tohumu Yağlarının Yağ Asitleri Kompozisyonu Üzerine Araştırma”. Gıda, vol. 16, no. 5, 1991.
Vancouver Tekin A, Doğan A. Bazı Kolza Tohumu Yağlarının Yağ Asitleri Kompozisyonu Üzerine Araştırma. The Journal of Food. 1991;16(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/