In this research, fatty acid compositions of breeded rapeseed oil which has been thought its utilization as an edible oil in Turkey were investigated. According to the results; in rapeseed oils, palmitic acid 0.0-0.36%, stearic acid 0.05-0.35%, oleic acid 72.30-83.42%, linoleic acid 10.18-21.11%, linolenic acid 1.23-4.07%, eicosenoic acid 0.0-5.52% and erusic acid 0.0-3.01 % were found. In conclusion, erusic acid ratios of the examined rapeseed varieties were below the 5% level proposed by World Health Organization (WHO). Because of this, rapeseed oil could be used as on edible oil in Turkey.
Bu çalışmada son yıllarda ülkemizde yenilebilir bir yağ hammaddesi olarak değerlendirilmek istenen, ıslah edilmiş kolza tohumu yağlarının yağ asitleri kompozisyonları araştırılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, kolza yağlarında, palmitik asit %0.0-0.36, stearik asit %0.05-0.35, oleik asit %72.30-83.42, linoleik asit %10.17-21.11, linolenik asit %1.23-4.07, eikosenoik asit %0.0-5.52 ve erüsik asit %0.0-3.01 arasında bulunmuştur. Araştırma sonucuna göre; kullanılan kolza çeşitlerinde erüsik asit oranları, Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nun önerdiği %5 sınırının altında çıkmıştır. Bu nedenle kolza yağı ülkemizde de yemeklik olarak kullanılabilir niteliktedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 1, 1991 |
Published in Issue | Year 1991 Volume: 16 Issue: 5 |