BibTex RIS Cite

Determination of some Table and Wine Grape Varieties Grown in Turkey by Isoenzyme Identification (Turkish with English Abstract)

Year 2001, Volume: 26 Issue: 6, - , 01.12.2001

Abstract

For both grape species and varieties, the morphological characters used for description are often strongly influenced by environmental factors and tissue ages, resulting in large variations in phenotype. For these reason, it was decided to use electrophoretic separation of isozymes from ripe berries of grape varieties. In this research, varieties were chosen because of their commercial importance and their availability at the Ankara University, Agricultural Faculty, Research and Experimental Vineyard. Enzyme banding patterns for 14 varieties of wine and table grapes were determined by polyacylamide gel electrophoresis. Enzymes were extracted from ripe berries of each variety. Enzyme bands were detected by developing the gels in a buffered solution that produced an insoluble dye at the site of enzyme activity. The varieties were assayed for Catechol Oxidase (CO) and Esterase (EST). Both enzymes were found quite useful for distinguishing varieties.   

Türkiye'de Yetiştirilen bazı Sofralık ve Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin İzoenzimlerden Yararlanılarak Teşhisleri

Year 2001, Volume: 26 Issue: 6, - , 01.12.2001

Abstract

Asma tür ve çeşitlerinin teşhisinde kullanılan morfolojik özellikler çok büyük oranda çevre faktörleri ve incelenen dokunun yaşı gibi faktörler tarafından etkilendiğinden, fenotipte oldukça büyük bir varyasyona sebep olmaktadır. İşte bu nedenle, bu çalışmada üzüm çeşitlerinin olgun tanelerinden elde edilen enzimlerin elektroforetik olarak ayrımları amaçlanmıştır. Bu çalışmada kullanılan üzüm çeşitleri, ticari önem durumu ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama bağındaki uygunluk durumlarına göre seçilmişlerdir. Türkiye'de yetiştirilen sofralık ve şaraplık 14 üzüm çeşidinin 2 farklı enzim sisteminde izoenzim bantları poliakrilamid jel elektroforez tekniği ile belirlenmiştir. Enzim kaynağı olarak olgun taneler kullanılmıştır. Enzim banttan her enzim sistemi için kullanılan boya ilaveli buffer çözeltisi içerisinde jel'in enzim aktivitesi bulunan kısmının boyanması sonucu belirlenmiştir. Çeşitlerin ayrımı amacıyla Catechol Oxidase (CO) ve Esterase (EST) enzim sistemleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda bu enzim sistemlerinin herikisinin de çeşitlerin teşhisinde oldukça etkili oldukları tespit edilmiştir.     

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Gökhan Söylemezoğlu This is me

Publication Date December 1, 2001
Published in Issue Year 2001 Volume: 26 Issue: 6

Cite

APA Söylemezoğlu, G. . (2001). Türkiye’de Yetiştirilen bazı Sofralık ve Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin İzoenzimlerden Yararlanılarak Teşhisleri. Gıda, 26(6).
AMA Söylemezoğlu G. Türkiye’de Yetiştirilen bazı Sofralık ve Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin İzoenzimlerden Yararlanılarak Teşhisleri. The Journal of Food. December 2001;26(6).
Chicago Söylemezoğlu, Gökhan. “Türkiye’de Yetiştirilen Bazı Sofralık Ve Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin İzoenzimlerden Yararlanılarak Teşhisleri”. Gıda 26, no. 6 (December 2001).
EndNote Söylemezoğlu G (December 1, 2001) Türkiye’de Yetiştirilen bazı Sofralık ve Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin İzoenzimlerden Yararlanılarak Teşhisleri. Gıda 26 6
IEEE G. . Söylemezoğlu, “Türkiye’de Yetiştirilen bazı Sofralık ve Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin İzoenzimlerden Yararlanılarak Teşhisleri”, The Journal of Food, vol. 26, no. 6, 2001.
ISNAD Söylemezoğlu, Gökhan. “Türkiye’de Yetiştirilen Bazı Sofralık Ve Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin İzoenzimlerden Yararlanılarak Teşhisleri”. Gıda 26/6 (December 2001).
JAMA Söylemezoğlu G. Türkiye’de Yetiştirilen bazı Sofralık ve Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin İzoenzimlerden Yararlanılarak Teşhisleri. The Journal of Food. 2001;26.
MLA Söylemezoğlu, Gökhan. “Türkiye’de Yetiştirilen Bazı Sofralık Ve Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin İzoenzimlerden Yararlanılarak Teşhisleri”. Gıda, vol. 26, no. 6, 2001.
Vancouver Söylemezoğlu G. Türkiye’de Yetiştirilen bazı Sofralık ve Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin İzoenzimlerden Yararlanılarak Teşhisleri. The Journal of Food. 2001;26(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/