Usually animal proteins have complete profiles of essential amino acids, where as those of plant origin are deficient in one or more of them. Soybean proteins, however have about the same nutritional value as those of animals and are available for consumption at low cost. In this study, the role of soybeans in food systems, in the feeding of babies, children and elderly from the point of nutrition; relation of soy products with arteriosclerosis and some other cases are discussed with the future needs for research in soy protein and nutrition. Therefore, it’s tried to emphasize the world’s need for protein and how to achieve the goal by use of soybean products.
Genelde, hayvansal kaynaklı proteinler elzem amino asitlerin tümünü içerirken, bitkisel kaynaklı olanlar bu amino asitlerin bir veya birkaçından yoksundurlar. Soya proteinleri ise hayvansal kaynaklı proteinlerin besleyici değerini taşımakla birlikte daha ucuz fiyatlarla tüketime sunulması mümkündür. Bu çalışmada soya fasulyesinin gıda sistemlerindeki rolü, beslenme açısından bebeklerin, çocukların ve yaşlıların beslenmesinde; damar sertliği ve diğer bazı durumlarda kullanılması ile bu konudaki olası gelecek araştırmaların gereği tartışılmıştır. Dolayısıyla, dünyada proteine olan ihtiyaç ve bu ihtiyacın soya ürünleri ile karşılanabilmesi vurgulanmaya çalışılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 1991 |
Published in Issue | Year 1991 Volume: 16 Issue: 6 |