BibTex RIS Cite

Researches on Certain Properties of Rapeseed and Rapeseed Oil with Low Levels of Erucic Acid (Turkish with English Abstract)

Year 1992, Volume: 17 Issue: 1, - , 01.02.1992

Abstract

In this study; some properties of low erusic acid rapeseed and its oil were investigated. For this aim, fourteen different rapeseed varieties were used. According to the results; in rapeseeds; water ratio 4.57-5.64% 1000 seed weight in dry matter 2.51-6.18 g, crude fiber ratio in oil-free matter 11.54-18.17%, protein ratio in dry matter 17.16-25.26% and oil ratio in dry matter 33.45-49.50% were found. The relative density 0.9150-0.9265, refractive index  1.4685-1.4721, free fatty acids 0.22-0.59%, peroxide value 3.11-8.24 MeO2/kg, iodine value 102.0-115.1, saponification value 178-185 and unsaponifiable matter 0.35-0.71% were found in petroleum ether extracted oil.   

Düşük Erüsik Asitli Kolza Tohumu ve Yağlarının Bazı Özellikleri Üzerine Araştırmalar

Year 1992, Volume: 17 Issue: 1, - , 01.02.1992

Abstract

Bu çalışmada, düşük erüsik asitli kolza tohumu ve yağlarının bazı özellikleri araştırılmıştır. Bu amaçla ondört farklı kolza çeşidi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; kolza tohumlarında rutubet oranı %4.57-5.64, bin tane ağırlığı kurumaddede 2.51-6.18 g, ham selüloz oranı yağsız kurumaddede %11.54-18.17, protein oranı kurumaddede %17.16-25.26 ve yağ oranı kurumaddede %33.45-49.50 arasındadır. Tohumlardan petrol eteri ekstraksiyonuyla elde edilen yağlarda ise özgül ağırlık 0.9150-0.9265, kırılma indisi  1.4685-1.4721, serbest yağ asitleri %0.22-0.59, peroksit sayısı 3.11-8.24 MeO2/kg, iyot sayısı 102.0-115.1 sabunlaşma sayısı 178-185 ve sabunlaşmayan madde miktarı %0.35-0.71 arasında bulunmuştur.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Aziz Tekin This is me

Ayten Doğan This is me

Publication Date February 1, 1992
Published in Issue Year 1992 Volume: 17 Issue: 1

Cite

APA Tekin, A. ., & Doğan, A. . (1992). Düşük Erüsik Asitli Kolza Tohumu ve Yağlarının Bazı Özellikleri Üzerine Araştırmalar. Gıda, 17(1).
AMA Tekin A, Doğan A. Düşük Erüsik Asitli Kolza Tohumu ve Yağlarının Bazı Özellikleri Üzerine Araştırmalar. The Journal of Food. February 1992;17(1).
Chicago Tekin, Aziz, and Ayten Doğan. “Düşük Erüsik Asitli Kolza Tohumu Ve Yağlarının Bazı Özellikleri Üzerine Araştırmalar”. Gıda 17, no. 1 (February 1992).
EndNote Tekin A, Doğan A (February 1, 1992) Düşük Erüsik Asitli Kolza Tohumu ve Yağlarının Bazı Özellikleri Üzerine Araştırmalar. Gıda 17 1
IEEE A. . Tekin and A. . Doğan, “Düşük Erüsik Asitli Kolza Tohumu ve Yağlarının Bazı Özellikleri Üzerine Araştırmalar”, The Journal of Food, vol. 17, no. 1, 1992.
ISNAD Tekin, Aziz - Doğan, Ayten. “Düşük Erüsik Asitli Kolza Tohumu Ve Yağlarının Bazı Özellikleri Üzerine Araştırmalar”. Gıda 17/1 (February 1992).
JAMA Tekin A, Doğan A. Düşük Erüsik Asitli Kolza Tohumu ve Yağlarının Bazı Özellikleri Üzerine Araştırmalar. The Journal of Food. 1992;17.
MLA Tekin, Aziz and Ayten Doğan. “Düşük Erüsik Asitli Kolza Tohumu Ve Yağlarının Bazı Özellikleri Üzerine Araştırmalar”. Gıda, vol. 17, no. 1, 1992.
Vancouver Tekin A, Doğan A. Düşük Erüsik Asitli Kolza Tohumu ve Yağlarının Bazı Özellikleri Üzerine Araştırmalar. The Journal of Food. 1992;17(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/