BibTex RIS Cite

A Study to Obtain Pure Aflatoxins (Turkish with English Abstract)

Year 1992, Volume: 17 Issue: 2, - , 01.04.1992

Abstract

This study has been done for producing pure aflatoxins in the Laboratory with common equipments, which shall be used in research and control. For this purpose. Aspergillus flavus isolate is developed on moisturized and sterilised rice, at 28 oC for 10 days. Substrate is extracted with chloroform and aflatoxins are removed by hexane crystallisation. Aflatoxins are separated in a column which contain silicagel HR. Separation process is monitored by TLC. Factions which contain pure aflatoxin B1 are pooled and concentrated. In this study 3.9 mg chromatographically pure aflatoxin B1 is obtained from 250 g rice. Production procedure is explained in “Method” section.   

Saf Aflatoksin Elde Edilmesi Üzerinde bir Araştırma

Year 1992, Volume: 17 Issue: 2, - , 01.04.1992

Abstract

Bu çalışma araştırma ve kontrol çalışmalarında kullanılabilecek saflıkta aflatoksinlerin genel laboratuvar imkanları ile elde edilme olanağını incelemek üzere yapılmıştır. Bu amaçla nemlendirilerek sterilize edilen pirinç üzerinde Aspergillus flavusizolatı 28 oC’de 10 gün geliştirildikten sonra vasat kloroformla ekstrakte edilmiştir. Yoğunlaştırılan ekstrakttan aflatoksinler hegzanla kristalize edilerek ayrıldıktan sonra silikajel HR ile doldurulmuş kolonda ayrıma tabi tutulmuş ve kolon kromatografisinin gidişi ince tabaka kromatografisi ile takip edilmiştir. Saf halde aflatoksin B1 ihtiva eden fraksiyonlar birleştirilip yoğunlaştırılmıştır. Bu çalışmada 250 g pirinçten 3.9 kromatografik saflıkta aflatoksin B1 elde edilmiştir. Yöntem metot bölümünde izah edilmiştir.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

F. Nafi Çoksöyler This is me

Publication Date April 1, 1992
Published in Issue Year 1992 Volume: 17 Issue: 2

Cite

APA Çoksöyler, F. N. . (1992). Saf Aflatoksin Elde Edilmesi Üzerinde bir Araştırma. Gıda, 17(2).
AMA Çoksöyler FN. Saf Aflatoksin Elde Edilmesi Üzerinde bir Araştırma. The Journal of Food. April 1992;17(2).
Chicago Çoksöyler, F. Nafi. “Saf Aflatoksin Elde Edilmesi Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda 17, no. 2 (April 1992).
EndNote Çoksöyler FN (April 1, 1992) Saf Aflatoksin Elde Edilmesi Üzerinde bir Araştırma. Gıda 17 2
IEEE F. N. . Çoksöyler, “Saf Aflatoksin Elde Edilmesi Üzerinde bir Araştırma”, The Journal of Food, vol. 17, no. 2, 1992.
ISNAD Çoksöyler, F. Nafi. “Saf Aflatoksin Elde Edilmesi Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda 17/2 (April 1992).
JAMA Çoksöyler FN. Saf Aflatoksin Elde Edilmesi Üzerinde bir Araştırma. The Journal of Food. 1992;17.
MLA Çoksöyler, F. Nafi. “Saf Aflatoksin Elde Edilmesi Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda, vol. 17, no. 2, 1992.
Vancouver Çoksöyler FN. Saf Aflatoksin Elde Edilmesi Üzerinde bir Araştırma. The Journal of Food. 1992;17(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/