BibTex RIS Cite

Studies on Suitability of some Prune Varieties for Drying (Turkish with English Abstract)

Year 2002, Volume: 27 Issue: 4, - , 01.08.2002

Abstract

Research work based on suitability of advised prune varieties named Baneasa 3/5, Baneasa 9/13, Tuleu Timpuriu, Grand Prize, Krikon Damson. Sugar, Giant, Prune and Prune d'Ente tor drying according to the results of adaptation work on prune varieties for Aegean Area during 1979 to 1993 in Aegean Agricultural Research Institute. Prune varieties were dried in cabinet dryer. Total dry matter, soluble solids, total sugar, sucrose, inverted sugar, total acids, pH, ascorbic acid, color value were determined in fresh and dried prune samples. The ratio of fruit flesh, drying time, water content, water absorption value were determined and organoleptic examination was done in dried samples. Prune varieties named Tuleu Timpuriu and Prune dried as haives. Krikon Damson and Giant dried as whole with stone were found suitable for drying according to the results taken. 

Bazı Erik Çeşitlerinin Kurutmaya Elverişliliği Üzerinde Araştırmalar

Year 2002, Volume: 27 Issue: 4, - , 01.08.2002

Abstract

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünde 1979-1993 yılları arasında yapılan erik çeşit adaptasyon çatışmaları sonucu önerilen Baneasa 3/5, Baneasa 9/13. Tuleu Timpuriu, Grand Prize, Krikon Damson, Sugar, Giant, Prune ve Prune d'Enîe erik çeşitlerinin kurutmaya elverişlilik durumları araştırılmıştır. Çalışmada denemeye alınan erik çeşitlerine kabin kurutucuda suni kurutma işlemi uygulanmıştır. Erik çeşitlerinin taze ve kurutulan örneklerinde toplam kurumadde, suda çözünen kurumadde, toplam şeker, sakkaroz, invert şeker, toplam asitlik, pH, vitamin C miktarları ile renk değeri tespit edilmiştir. Kurutulan örneklerde meyve eti oranı, kurutma süresi, su oranı, su absorbe etme oranı tespit edilmiş ve duyusal değerlendirme yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre dilim halinde kurutulan erik çeşitlerinden Tuteu Timpuriu ve Prune çeşitleri, çekirdekli bütün halinde kurutulan erik çeşitlerinden Krikon Damson ve Giant çeşitleri kurutmaya elverişli bulunmuştur.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

İbrahim Çevik This is me

Arsan Bilisli This is me

Publication Date August 1, 2002
Published in Issue Year 2002 Volume: 27 Issue: 4

Cite

APA Çevik, İ. ., & Bilisli, A. . (2002). Bazı Erik Çeşitlerinin Kurutmaya Elverişliliği Üzerinde Araştırmalar. Gıda, 27(4).
AMA Çevik İ, Bilisli A. Bazı Erik Çeşitlerinin Kurutmaya Elverişliliği Üzerinde Araştırmalar. The Journal of Food. August 2002;27(4).
Chicago Çevik, İbrahim, and Arsan Bilisli. “Bazı Erik Çeşitlerinin Kurutmaya Elverişliliği Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 27, no. 4 (August 2002).
EndNote Çevik İ, Bilisli A (August 1, 2002) Bazı Erik Çeşitlerinin Kurutmaya Elverişliliği Üzerinde Araştırmalar. Gıda 27 4
IEEE İ. . Çevik and A. . Bilisli, “Bazı Erik Çeşitlerinin Kurutmaya Elverişliliği Üzerinde Araştırmalar”, The Journal of Food, vol. 27, no. 4, 2002.
ISNAD Çevik, İbrahim - Bilisli, Arsan. “Bazı Erik Çeşitlerinin Kurutmaya Elverişliliği Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 27/4 (August 2002).
JAMA Çevik İ, Bilisli A. Bazı Erik Çeşitlerinin Kurutmaya Elverişliliği Üzerinde Araştırmalar. The Journal of Food. 2002;27.
MLA Çevik, İbrahim and Arsan Bilisli. “Bazı Erik Çeşitlerinin Kurutmaya Elverişliliği Üzerinde Araştırmalar”. Gıda, vol. 27, no. 4, 2002.
Vancouver Çevik İ, Bilisli A. Bazı Erik Çeşitlerinin Kurutmaya Elverişliliği Üzerinde Araştırmalar. The Journal of Food. 2002;27(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/