BibTex RIS Cite

Occurence of Fumonisins in Foods, Their Chemical Compositions and Producing Fungi (Turkish with English Abstract)

Year 2002, Volume: 27 Issue: 5, - , 01.10.2002

Abstract

Important group of Fusarium mycotoxins are the fumonisins, produced primarily by Fusarium moniliforme; however some of the other Fusarium species are also known to produce these toxins. To date twelve fumonisin structures have been İdentified. Twelve fumonisins are known of which fumonisin B- is the most common and most toxic. It mainly occurs on maize and maize products. In this review, studies of the occurrence of fumonisins which are belong to a new mycotoxin group and produced by some Fusarium species in foods, their chemical structures and the Fusarium species producing these metabolic products were summarized. 

Gıdalarda Oluşan Fumonisinler, Kimyasal Yapıları ve Üreticisi Funguslar

Year 2002, Volume: 27 Issue: 5, - , 01.10.2002

Abstract

Fumonisinler, Fusarium mikotoksinleri içerisinde yer alan önemli bir grup olup, özellikle Fusarium moniliforme tarafından üretilmektedir. Ancak diğer bazı Fusarium türlerinin de bu mikotoksin grubunu ürettiği bilinmektedir. Şimdiye kadar 12 fumonisin yapısı belirlenmiştir. Bunlardan en yaygın ve en toksik olanı fumonisin B 'dir. Bu metabolit başlıca mısır ve mısır ürünlerinde oluşmaktadır. Bu derlemede, yeni bir mikotoksin grubu olan ve bazı Fusarium türleri tarafından üretilen fumonisinlerin gıdalarda oluşumu, kimyasal yapıları ve bu metabolit grubunu üreten Fusarium türleri konusunda yapılan çalışmalar özetlenmiştir.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Kudret Erzurum This is me

Publication Date October 1, 2002
Published in Issue Year 2002 Volume: 27 Issue: 5

Cite

APA Erzurum, K. . (2002). Gıdalarda Oluşan Fumonisinler, Kimyasal Yapıları ve Üreticisi Funguslar. Gıda, 27(5).
AMA Erzurum K. Gıdalarda Oluşan Fumonisinler, Kimyasal Yapıları ve Üreticisi Funguslar. The Journal of Food. October 2002;27(5).
Chicago Erzurum, Kudret. “Gıdalarda Oluşan Fumonisinler, Kimyasal Yapıları Ve Üreticisi Funguslar”. Gıda 27, no. 5 (October 2002).
EndNote Erzurum K (October 1, 2002) Gıdalarda Oluşan Fumonisinler, Kimyasal Yapıları ve Üreticisi Funguslar. Gıda 27 5
IEEE K. . Erzurum, “Gıdalarda Oluşan Fumonisinler, Kimyasal Yapıları ve Üreticisi Funguslar”, The Journal of Food, vol. 27, no. 5, 2002.
ISNAD Erzurum, Kudret. “Gıdalarda Oluşan Fumonisinler, Kimyasal Yapıları Ve Üreticisi Funguslar”. Gıda 27/5 (October 2002).
JAMA Erzurum K. Gıdalarda Oluşan Fumonisinler, Kimyasal Yapıları ve Üreticisi Funguslar. The Journal of Food. 2002;27.
MLA Erzurum, Kudret. “Gıdalarda Oluşan Fumonisinler, Kimyasal Yapıları Ve Üreticisi Funguslar”. Gıda, vol. 27, no. 5, 2002.
Vancouver Erzurum K. Gıdalarda Oluşan Fumonisinler, Kimyasal Yapıları ve Üreticisi Funguslar. The Journal of Food. 2002;27(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/