Food element content in flour depending upon extraction rate, was varied. Natural food element content in flours at various extraction rates were important also with the respect to enrichment of food. Commercial flours are classified 6 types depending on extraction rates. The various types of flours obtained from different 10 commercial mills were analyzed for riboflavine, thiamine and iron content. According to the results; in the type 4 flours (80% extraction rate) which used as a bread raw material; thiamine content were found between, 1.15-2.08 mg/kg (average 0.81 mg/kg) and Fe content 12.0-29.6 mg/kg (average 16.77 mg/kg).
Undaki besin öğesi miktarı, randımana bağlı olarak değişmektedir. Değişik randımanlı unlardaki doğal besin öğesi miktarı, gıda zenginleştirme uygulaması açısından da önem taşımaktadır. Randımana bağlı olarak ticari unlar 6 tipe ayrılmaktadır. Değişik tip unlardaki riboflavin, tiyamin ve demir miktarını belirlemek amacıyla farklı 10 değirmenden sağlanan un örnekleri analiz edilmiştir. Bulgulara göre ekmek hammaddesi olarak kullanılan Tip 4 unlarında (%80 randıman), tiyamin miktarı 1.15-2.08 mg/kg (ortalama 1.72 mg/kg), riboflavin miktarı 0.65-0.90 mg/kg (ortalama 0.81 mg/kg), demir miktarı 12.0-29.6 mg/kg (ortalama 16.77 mg/kg) arasında değişmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 1, 1992 |
Published in Issue | Year 1992 Volume: 17 Issue: 5 |