Bu makalede, yüksek basınç teknolojisinin gıdalarda uygulanması ve etkileri geniş bir şekilde irdelenmiştir. Doğal veya doğala yakın besinlerin tercih edildiği günümüz koşullarında, besin kaybına meydan vermeyen, kimyasal koruyucuların kullanılmadığı fiziksel bir metot olan yüksek hidrostatik basıncın gıda sistemlerinde uygulanması gittikçe yaygınlaşmaktadır. Yüksek basıncın uygulama alanını daha da geliştirebilmek için biyolojik sistemler üzerindeki etkilerinin incelenerek, optimum çalışma koşullarının belirlenmesi bilim adamlarının amacıdır.
Present article represents studies on application aspects and effects of high hydrostatic pressure in food systems. Considering today's preference as the consumption of natural or poorly processed foods, the processing of food under high pressure without loosing its nutrients and taste and also without use of chemical preservatives find a wide spread application. Main target of researchers is to investigate the optimum conditions for high hydrostatic pressure applications on biological systems.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2002 |
Published in Issue | Year 2002 Volume: 27 Issue: 6 |