BibTex RIS Cite

Antibacterial Activity of Lactobacilli Isolated from Turkish Fermented Sausages (Sucuk) (Turkish with English Abstract)

Year 2002, Volume: 27 Issue: 6, - , 01.12.2002

Abstract

This study was undertaken to determine of antibacterial activities of different Lactobacilli strains (104 strains L. sake,9 strains L. curvatus,4 strains L plantarum)isolated from Turkish fermented sucuk, against to L. monocytogenes and S. aureus. The antibacterial activities of lactobacilli species were determined with agar spot test and agar well diffusion test. For the analysis results, 18 of L. sake strains, 3 of L.curvatus strains and 2 of L. plantarum strains and 2 of L. plantarum strains, as tested, were formed inhibition zone against to L. monocytogenes in agar spot test, although 7 of L sake,1 of L. curvatus and 1 of L plantarum strain was formed inhibition zone in the agar well diffusion test. In agar pot test, 8 of L sake and one of L.curvatus and L plantarum strains were formed inhibition zone against to S. aureus,while in the agar well diffusion test, 4 of L. sake strains were formed inhibition zone but, L.curvatus and L. plantarum stains were not formed inhibition zone.As a conclusion, antibacterial activities of lactobacilli species were variable both in species and in strains, therefore, it was suggested that bacteriocin and/or bacteriocin-like metabolites formed by lactobacilli should be used as a starter culture for controlled the growth of L.monocytogenes and S.aureus in the fermented sausages producing, after necessary tests were applied.   

Türk Fermente Sucuğundan İzole Edilen Laktobasillerin Antibakteriyel Etkilerinin Saptanması

Year 2002, Volume: 27 Issue: 6, - , 01.12.2002

Abstract

Bu çalışma, Türk fermente sucuğundan izole edilen değişik laktobasil türlerinin (104 suş L.sake,9 suş L. curvatus,4 suş L. plantarum) L. monocytogenes ile S. aureus 'akarşı antibakteriyel etkilerini saptamak amacıyla yapıldı. Laktobasil türlerinin antibakteriyel etkileri agar spot test ve agar kuyu difüzyon testine göre yapıldı. Analiz sonuçlarına göre test edilen L.sake suşlarının 18'i, L.curvatus suşlarının3'ü ile L. plantarum suşlarının 2'si agar spot testinde L monocytogenes 'ekarşı inhibisyon zonu oluşturmalarına karşın, agar kuyu difüzyon testinde 7 adet L. sake,1 adet L. curvatus ve 1 adet L. plantarum suşu inhibisyon zonu oluşturmuştur. Aynı şekilde test edilen L. sake suşlarının 8'i ile L. curvatus ve L. plantarum suşlarının birer adedi, agar spot testinde S.aureus 'akarşı inhibisyon zonu oluşturmalarına karşın, agar well difüzyon testinde L. sake suşlarından 4'ü inhibisyon zonu oluştururken L. curvatus ve L. plantarum suşları inhibisyon zonu oluşturmamıştır. Sonuç olarak laktobasil türlerinin antibakteriyel etkilerinin öncelikle kullanılan metotlara ve test edilen laktobasil suşlarına göre farklılıklar gösterdiği saptanmıştır. Fermente sucuk üretiminde L. monocytogenes ve S.aureus 'ungelişiminin kontrol altına alınması için, bakteriyosin ve/veyabakteriyosin benzeri metabolit oluşturan laktobasillerin, gerekli testleri yapıldıktan sonra starter kültür olarak kullanılması önerilir.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Haydar Özdemir This is me

Özlem Küplülü This is me

T. Haluk Çelik This is me

Publication Date December 1, 2002
Published in Issue Year 2002 Volume: 27 Issue: 6

Cite

APA Özdemir, H. ., Küplülü, Ö. ., & Çelik, T. H. . (2002). Türk Fermente Sucuğundan İzole Edilen Laktobasillerin Antibakteriyel Etkilerinin Saptanması. Gıda, 27(6).
AMA Özdemir H, Küplülü Ö, Çelik TH. Türk Fermente Sucuğundan İzole Edilen Laktobasillerin Antibakteriyel Etkilerinin Saptanması. The Journal of Food. December 2002;27(6).
Chicago Özdemir, Haydar, Özlem Küplülü, and T. Haluk Çelik. “Türk Fermente Sucuğundan İzole Edilen Laktobasillerin Antibakteriyel Etkilerinin Saptanması”. Gıda 27, no. 6 (December 2002).
EndNote Özdemir H, Küplülü Ö, Çelik TH (December 1, 2002) Türk Fermente Sucuğundan İzole Edilen Laktobasillerin Antibakteriyel Etkilerinin Saptanması. Gıda 27 6
IEEE H. . Özdemir, Ö. . Küplülü, and T. H. . Çelik, “Türk Fermente Sucuğundan İzole Edilen Laktobasillerin Antibakteriyel Etkilerinin Saptanması”, The Journal of Food, vol. 27, no. 6, 2002.
ISNAD Özdemir, Haydar et al. “Türk Fermente Sucuğundan İzole Edilen Laktobasillerin Antibakteriyel Etkilerinin Saptanması”. Gıda 27/6 (December 2002).
JAMA Özdemir H, Küplülü Ö, Çelik TH. Türk Fermente Sucuğundan İzole Edilen Laktobasillerin Antibakteriyel Etkilerinin Saptanması. The Journal of Food. 2002;27.
MLA Özdemir, Haydar et al. “Türk Fermente Sucuğundan İzole Edilen Laktobasillerin Antibakteriyel Etkilerinin Saptanması”. Gıda, vol. 27, no. 6, 2002.
Vancouver Özdemir H, Küplülü Ö, Çelik TH. Türk Fermente Sucuğundan İzole Edilen Laktobasillerin Antibakteriyel Etkilerinin Saptanması. The Journal of Food. 2002;27(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/