BibTex RIS Cite

The Quality of Main Durum Wheat Varieties Grown in Turkey (Turkish with English Abstract)

Year 1993, Volume: 18 Issue: 1, - , 01.02.1993

Abstract

In this research, durum wheat varieties grown in our country were studied for their milling ability, physicochemical characteristics and pasta cooking quality, 7 durum wheat varieties obtained from 6 regions (in two years, 1990 and 1991) were used in the research and in order to determine the quality characteristics of varieties, physical, chemical and macaroni making tests were performed. When all results as the test weight, vitreousness, protein content in wholemeal, semolina yield, amount of pigment, ash content in semolina and pasta cooking quality were combined. Creso, Balcalı-85, Çakmak-79 (Altınova) and Diyarbakır-91 durum wheat varieties were found to be superior to other samples. According to this results, the quality of durum wheat were found generally average.   

Türkiye’de Yetiştirilen Başlıca Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Kalitesi

Year 1993, Volume: 18 Issue: 1, - , 01.02.1993

Abstract

  Bu çalışmada ülkemizde yetiştirilen durum buğdaylarının öğütme kabiliyeti, fizikokimyasal özellikleri ile makarna kalitesi tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada 6 bölgeden (iki yıl, 1990 ve 1991) sağlanan 7 makarnalık buğday çeşidi kullanılmış ve çeşitlerin kalitesini belirlemek amacıyla fiziksel ve kimyasal testler ile makarna yapma denemeleri yapılmıştır. Hektolitre ağırlığı, camsılık oranı, tanede protein miktarı, irmik verimi, pigment miktarı irmikte kül miktarı ve makarna pişirme kalitesi gibi bulguların birlikte değerlendirilmesi sonucunda; Creso, Balcalı-85, Çakmak-79 (Altınova) ve Diyarbakır-81 çeşitlerinin makarnalık kalitelerinin diğerlerinden daha üstün olduğu anlaşılmaktadır. Bununla birlikte makarnalık buğday çeşitlerinin kalitesinin genellikle orta seviyede olduğu saptanmıştır.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Recai Ercan This is me

Emine Bildik This is me

Publication Date February 1, 1993
Published in Issue Year 1993 Volume: 18 Issue: 1

Cite

APA Ercan, R. ., & Bildik, E. . (1993). Türkiye’de Yetiştirilen Başlıca Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Kalitesi. Gıda, 18(1).
AMA Ercan R, Bildik E. Türkiye’de Yetiştirilen Başlıca Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Kalitesi. The Journal of Food. February 1993;18(1).
Chicago Ercan, Recai, and Emine Bildik. “Türkiye’de Yetiştirilen Başlıca Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Kalitesi”. Gıda 18, no. 1 (February 1993).
EndNote Ercan R, Bildik E (February 1, 1993) Türkiye’de Yetiştirilen Başlıca Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Kalitesi. Gıda 18 1
IEEE R. . Ercan and E. . Bildik, “Türkiye’de Yetiştirilen Başlıca Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Kalitesi”, The Journal of Food, vol. 18, no. 1, 1993.
ISNAD Ercan, Recai - Bildik, Emine. “Türkiye’de Yetiştirilen Başlıca Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Kalitesi”. Gıda 18/1 (February 1993).
JAMA Ercan R, Bildik E. Türkiye’de Yetiştirilen Başlıca Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Kalitesi. The Journal of Food. 1993;18.
MLA Ercan, Recai and Emine Bildik. “Türkiye’de Yetiştirilen Başlıca Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Kalitesi”. Gıda, vol. 18, no. 1, 1993.
Vancouver Ercan R, Bildik E. Türkiye’de Yetiştirilen Başlıca Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Kalitesi. The Journal of Food. 1993;18(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/