In this work, oils of sweet apricot kernels as well as of bitter apricot kernels were hold at various temperatures (20, 60, 80°C) and their peroxide indices were measured in order to examine their autooxidation. Results of the analyses showed that peroxide formation was less in the induction period and it sharply increased thereafter. It was also observed that oils held at room temperature and indirect daylight was more resistant against autooxidation.
Bu çalışmada petrol eteri ekstrakslyonundan elde edilen acı ve tatlı kayısı çekirdeği yağları değişik sıcaklıklarda bekletilerek (20, 60, 80°C) otooksidasyonları incelenmek amacı ile peroksit indisleri ölçülmüştür. Analiz sonuçları peroksit oluşumunun indüksiyon devresinde az olduğunu daha sonra hızla yükseldiğini göstermiştir. Ayrıca oda sıcaklığında ve indirekt gün ışığında bekletilen yağların oksidasyona daha dayanıklı olduğu belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2003 |
Published in Issue | Year 2003 Volume: 28 Issue: 2 |