BibTex RIS Cite

The Usage of Transglutaminase in Food Processing (Turkish with English Abstract)

Year 2003, Volume: 28 Issue: 2, - , 01.04.2003
https://doi.org/10.15237/gida.GD13081

Abstract

The functional properties of food proteins may be changed by the use of specific enzymes. Transglutaminase has been used to modify functional properties of food proteins. The modification of food proteins by transglutaminase may help protect lysine from chemical reactions, modifiy functional properties and porduce food proteins with higher nutritive values through cross-linking different proteins containing complementary or limiting essential amino acids. This paper describes functional properties of transglutaminase and the usage of this enzyme in the food processing.  

Gıda İşlemede Transglutaminaz Kullanımı

Year 2003, Volume: 28 Issue: 2, - , 01.04.2003
https://doi.org/10.15237/gida.GD13081

Abstract

Özel enzimlerin kullanımı ile, gıda proteinlerinin fonksiyonel özellikleri değiştirilebilmektedir. Transgtutaminaz enzimi, gıda proteinlerinin fonksiyonel özelliklerini modifiye etmek amacıyla kullanılabilmektedir. Transglutaminaz ile gıda proteinlerinin modifikasyonu, lisini kimsayal reaksiyonlardan korumaya, fonkisyonel özellikleri modifiye etmeye ve tamamlayıcı veya sınırlayıcı elzem amino asitleri içeren farklı proteinlerin çapraz bağlanması vasıtasıyla daha yüksek besin değerlerinde gıda proteinlerinin üretimine yardımcı olmaktadır. Bu derlemede transglutaminazın fonksiyonel özellikleri ve gıda işlemede kullanımı incelenmiştir.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Meltem Serdaroğlu This is me

Gülen Yıldız Turp This is me

Publication Date April 1, 2003
Published in Issue Year 2003 Volume: 28 Issue: 2

Cite

APA Serdaroğlu, M. ., & Turp, G. Y. . (2003). Gıda İşlemede Transglutaminaz Kullanımı. Gıda, 28(2). https://doi.org/10.15237/gida.GD13081
AMA Serdaroğlu M, Turp GY. Gıda İşlemede Transglutaminaz Kullanımı. The Journal of Food. April 2003;28(2). doi:10.15237/gida.GD13081
Chicago Serdaroğlu, Meltem, and Gülen Yıldız Turp. “Gıda İşlemede Transglutaminaz Kullanımı”. Gıda 28, no. 2 (April 2003). https://doi.org/10.15237/gida.GD13081.
EndNote Serdaroğlu M, Turp GY (April 1, 2003) Gıda İşlemede Transglutaminaz Kullanımı. Gıda 28 2
IEEE M. . Serdaroğlu and G. Y. . Turp, “Gıda İşlemede Transglutaminaz Kullanımı”, The Journal of Food, vol. 28, no. 2, 2003, doi: 10.15237/gida.GD13081.
ISNAD Serdaroğlu, Meltem - Turp, Gülen Yıldız. “Gıda İşlemede Transglutaminaz Kullanımı”. Gıda 28/2 (April 2003). https://doi.org/10.15237/gida.GD13081.
JAMA Serdaroğlu M, Turp GY. Gıda İşlemede Transglutaminaz Kullanımı. The Journal of Food. 2003;28. doi:10.15237/gida.GD13081.
MLA Serdaroğlu, Meltem and Gülen Yıldız Turp. “Gıda İşlemede Transglutaminaz Kullanımı”. Gıda, vol. 28, no. 2, 2003, doi:10.15237/gida.GD13081.
Vancouver Serdaroğlu M, Turp GY. Gıda İşlemede Transglutaminaz Kullanımı. The Journal of Food. 2003;28(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/