BibTex RIS Cite

Waste and Wastwater Management in Dairy Industry (Turkish with English Abstract)

Year 2003, Volume: 28 Issue: 5, - , 01.10.2003

Abstract

Dairy factories generate a major amount of waste. The milk processing operations resulting in the loss of by-product, sanitation activities, and product losses are the primary factors contributing to the organic waste. Turkish Republic of Environmental Agency sets the limits of Biological Oxygen Demand, Chemical Oxygen Demand, Oil and Grease, and pH in the wastewater generated by dairy plants. It is necessary a very strict wastewater management program to not exceed these limits. The main goals in waste management are to reduce the amount of water used in a plant and to reduce the amount of waste discharged from a plant.  

Süt Endüstrisinde Atık ve Atıksu Yönetimi

Year 2003, Volume: 28 Issue: 5, - , 01.10.2003

Abstract

Süt fabrikaları önemli miktarda organik atık meydana getirirler. Yan ürün kaybına neden olan süt işleme operasyonları, sanitasyon işlemleri ve ürün kayıpları organik atık oluşturan belli başlı işlemlerdir. Çevre Bakanlığı süt işletmelerinin oluşturduğu atıksularda bulunması gerekli Biyolojik Oksijen İhtiyacı, Kimyasal Oksijen İhtiyacı, Yağ ve Gres ile pH sınırlarını belirlemiştir. Bu sınırların aşılmaması için çok titiz bir atık yönetimi gereklidir. Atık yönetiminde esas amaç kullanılan suyun azaltılması ve ürün kayıplarının minimuma indirilmesidir

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Fehmi Yazıcı This is me

Muhammet Dervişoğlu This is me

Publication Date October 1, 2003
Published in Issue Year 2003 Volume: 28 Issue: 5

Cite

APA Yazıcı, F. ., & Dervişoğlu, M. . (2003). Süt Endüstrisinde Atık ve Atıksu Yönetimi. Gıda, 28(5).
AMA Yazıcı F, Dervişoğlu M. Süt Endüstrisinde Atık ve Atıksu Yönetimi. The Journal of Food. October 2003;28(5).
Chicago Yazıcı, Fehmi, and Muhammet Dervişoğlu. “Süt Endüstrisinde Atık Ve Atıksu Yönetimi”. Gıda 28, no. 5 (October 2003).
EndNote Yazıcı F, Dervişoğlu M (October 1, 2003) Süt Endüstrisinde Atık ve Atıksu Yönetimi. Gıda 28 5
IEEE F. . Yazıcı and M. . Dervişoğlu, “Süt Endüstrisinde Atık ve Atıksu Yönetimi”, The Journal of Food, vol. 28, no. 5, 2003.
ISNAD Yazıcı, Fehmi - Dervişoğlu, Muhammet. “Süt Endüstrisinde Atık Ve Atıksu Yönetimi”. Gıda 28/5 (October 2003).
JAMA Yazıcı F, Dervişoğlu M. Süt Endüstrisinde Atık ve Atıksu Yönetimi. The Journal of Food. 2003;28.
MLA Yazıcı, Fehmi and Muhammet Dervişoğlu. “Süt Endüstrisinde Atık Ve Atıksu Yönetimi”. Gıda, vol. 28, no. 5, 2003.
Vancouver Yazıcı F, Dervişoğlu M. Süt Endüstrisinde Atık ve Atıksu Yönetimi. The Journal of Food. 2003;28(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/